Как ефективно да се справяме при бедствени дъждове и снеготопене?

...
Как ефективно да се справяме при бедствени дъждове и снеготопене?
Коментари Харесай

Как ефективно да се справяме при бедствени дъждове и снеготопене?

Как дейно да се оправяме при бедствени дъждове и снеготопене? Градската предупредителна система в Търговище , основана след наводненията през 2005 година, е един от положителните български образци за дейно справяне при бедствени дъждове и снеготопене, съобщи в ефира на Дарик хидрологът проф. Добри Димитров .
 
Малките градски предупредителни системи, които могат да имат доста бърза и гъвкава реакция, са към момента едва развити у нас, разяснява специалистът. Гражданското общество и стопанската система са факторите, които са в положение да влияят върху политическото равнище, акцентира проф. Димитров.
 
" След 2005 година, когато бяха огромните наводнения, в Търговище се сътвори доста дребна градска предупредителна система с финансиране от френското държавно управление. Те следят равнищата на река Сива и река Врана и когато се появи алармено покачване, няколко завода имат авансово и доста добре създадени спешни проекти и те си прибират на безвредно място складова наличност, машини и така нататък от зоните, които се чака да бъдат залети ", изясни проф. Димитров, като уточни обаче, че градските предупредителни системи, които би трябвало да имат доста бърза реакция, към момента в България едва се развиват.
 
Той даде за образец Франция : " Преди много години ходя на посетители на мой другар французин в малко градче покрай Монпелие . Той в един миг се забърза и ми сподели да остана с кучето да го вардя. Него го викаха на колекция на жителите. Върна се след два-три часа и сподели, че са разисквали за една вада, която да изкопаят и да може да пази някои от частите на градчето. Те се провеждат напълно независимо, цивилен. Гражданското общество и стопанската система са тези фактори, които са в напредък и се надявам, че по-скоро и по-бързо ще могат да влияят върху политическото равнище ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР