Как едно бедно чернокожо момче от селска Бразилия, израсло с

...
Как едно бедно чернокожо момче от селска Бразилия, израсло с
Коментари Харесай

Любов към футбола“ – разказ за живота на Пеле от първо лице

Как едно оскъдно чернокожо момче от селска Бразилия, израсло с ритване на увити на топка чорапи и с отпадъци по прашните улици, се е оказало в центъра на световен феномен, следен от милиарди хора по света? Това ще разберем в мемоарната книга на футболната легенда Пеле „ Любов към футбола “, написана в съавторство с журналиста Брайън Уинтър. Изданието излиза с логото на „ Кръг “ на 7 юли – тъкмо 65 години след дебюта на Пеле в бразилския народен тим. Преводът е дело на Светлана Комогорова – Комата, а корицата е с дизайна на Наталия Чайкина.

В своите записки „ Любов към футбола “ именитият Пеле изследва най-новата история на спорта, откроява скъпите си прозрения за играта и с лекотата, с която запраща топката в мрежата, пази тезата си, че футболът прави света по-добро място. Открито и откровено той споделя свои прекарвания, персонални истории и наблюдения върху развиването на най-обичания спорт, върху родината си, само че и върху международната политика изобщо. Книгата е писменото завещание на Пеле, неговият метод да съобщи наученото и да въодушеви нови генерации.

„ Любов към футбола “ е скъпа и с това, че съдържа голям брой архивни фотографии на Пеле, някои от които са запечатали срещите му с Ричард Никсън, Роналд Рейгън, Бил Клинтън, кралица Елизабет II, Мохамед Али, Дилма Русеф и други



Пеле е несъмнено най-великият състезател на всички времена. Преди Меси, преди Роналдо, преди Бекъм… В зашеметяваща двайсетгодишна кариера (1957 – 1977) на Краля на футбола неговите достижения на терена са грандиозни: невиждани три международни купи и връх за всички времена с 1283 гола. Пеле има зад тила си 92 мача за националния тим на Бразилия, в които е отбелязал 77 гола. Признат е за най-хубавия футболист на ХХ в. от Международната футболна федерация, както и за състезател на столетието от Международния олимпийски комитет. От 1995 до 1998 година пък заема длъжността министър на спорта в Бразилия.

След като се пенсионира, Пеле обикаля света като световен дипломат на „ най-красивата игра “, популяризирайки позитивните способи, по които футболът може да трансформира и въздейства върху обособени публични групи, а за какво не и цели народи.

Макар и с влошено здраве през юни тази година 82-годишният Пеле изрази изрично позицията си и по отношение на войната в Украйна, като прикани президента Путин да „ спре това, което се случва “.



„ Много от дълго време си бях заречен, че постоянно ще покачвам глас, когато става въпрос за мира по света – написа футболистът. – Силата да спрете този спор е във вашите ръце. В тези, които стиснах в Москва по време на последната ни среща през 2017 година “

„ Любов към футбола “ е част от серията биографични издания на „ Кръг “, измежду които се подреждат биографии и записки на Мохамед Али, Нирвана, Уди Алън, Лед Цепелин, принцеса Даяна, Володимир Зеленски и други

Брайън Уинтър, основният сътрудник на „ Ройтерс Бразилия “, е съавтор на няколко книги, в това число записките на някогашния бразилски президент Фернанду Енрике Кардозу. Той живее в Сао Пауло.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР