Как една малка страна от ЕС се превърна в бойно

...
Как една малка страна от ЕС се превърна в бойно
Коментари Харесай

Галеоти: Москва смята България за Ахилесовата пета на НАТО


" Как една дребна страна от Европейски Съюз се трансформира в полесражение за шпиони ": по този начин е озаглавил " Шпигел " своя публикация за България. В нея известният специалист Марк Галеоти споделя, че Москва счита България за Ахилесовата пета на НАТО.

Посолството на Русия в София

" Как една дребна страна от Европейски Съюз се трансформира в полесражение за шпиони " - под това заглавие немското списание " Шпигел " разгласява обширна публикация от Димитър Ганев и Александър Зарович. В подзаглавието създателите обобщават: " Покушение с отрова, шпионска мрежа: в България още веднъж и още веднъж се организират. А това основава опасности за НАТО и за Европейски Съюз ".

" Не е изненада, че Русия организира шпионски интервенции в България "

Авторите напомнят за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 година, за което, съгласно проверяващите публицисти от " Белингкат " и " Шпигел ", отговорност носи отделение 29155 на съветското военно разузнаване ГРУ. Те пишат и за.

Емилиян Гебрев

" Западни служби за сигурност считат, че въпросното елитно поделение на съветското военно разузнаване води скрита война за отслабването на Европа ", означават създателите и изброяват известните обстоятелства: покушението против Сергей Скрипал и следствията на гърмежи в български оръжейни хранилища през 2011, 2015 и 2020 година. " Подобни епизоди демонстрират, че през последните години България се е трансформирала в същинско полесражение на шпионите ", установи " Шпигел " и осведоми читателите си за последния шпионски скандал сред София и Москва.

По-нататък в публикацията четем: " Предполагаемите случаи на шпионаж образно илюстрират най-малко едно: геополитическите центробежни сили работят в България изключително мощно. По руско време страната беше най-лоялният спътник на Москва, културните връзки към момента са тесни, а Русия е най-важният енергиен снабдител. В същото време от 2004 година страната членува в НАТО, а през 2007 се причисли и към Европейски Съюз ".

Марк Галеоти

Авторите на " Шпигел " са разговаряли с от мозъчния концерн по въпросите на сигурността RUSI в Лондон. Галеоти апропо споделя: " Не е изненадващо, че Русия организира шпионски интервенции в България ". Експертът прибавя още, че интензивността на съветските секрети служби в западните страни към този момент е достигнала нивото от времето на Студената война, а Москва счита България за Ахилесовата пета на НАТО. Галеоти явно е сюрпризиран от обстоятелството, че София разгласява всичко това, само че специалистът го отдава на желанието на държавното управление да насочи избрани известия както вътре в страната, по този начин и на открито. Авторите на публикацията цитират съмненията, че по този метод министър председателят Борисов желае да се показа като правилен съдружник на НАТО и на Европейски Съюз и да отклони вниманието от своята " избуяваща клиентелистка политика ".
Редакцията предлага
Във втората част от обширната публикация в " Шпигел " става дума за Николай Малинов, който беше упрекнат в шпионаж в интерес на Русия. Авторите пишат за връзките на Малинов с Константин Малофеев, " православен монархист, (…) който си е сложил за цел да освободи Европа от по този начин наречения демократизъм ". Според тях, би трябвало да се пояснява като предизвестие към българските управляващи. В края на публикацията става дума и за продажбата на " Виваком ", както и за ролята, която изиграха в тази договорка банкерът-беглец Цветан Василев и към този момент упоменатият Константин Малофеев.

" Този мистериозен случай "

За хипотетичната активност на съветски шпиони в България и за връзката с оръжейния бизнес на Емилиян Гебрев написа и " Нойес Дойчланд " - вестникът, който преди време беше комунистически официоз в някогашната Германска демократична република. В публикация под заглавие " Българската диря " създателят Биргер Шютц установи, че българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев е " загадъчна фигура, за която даже добре осведомените наблюдаващи знаят напълно малко ". В тази обява става дума за покупко-продажбите на Гебрев с Украйна и Грузия и за обширната публикация по въпроса в " Ню Йорк Таймс ", от която се схваща, че българското държавно управление е " благоразположено към Москва " и вероятно е оказало опозиция против такива покупко-продажби.

По мотив отравянето на Гебрев създателят написа: " Българското държавно управление дълго време не демонстрираше огромно предпочитание да разплете този мистериозен случай. Твърде уравновесеният във връзка с Москва министър председател Бойко Борисов оповестяваше дейности, само че самите следствия си оставаха половинчати ".

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Загадката с съветските парцели във Финландия
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР