Как е правилно да се действа, за да запазим здравето

...
Как е правилно да се действа, за да запазим здравето
Коментари Харесай

Изненада! При земетресение е опасно под касата на вратата, а стълбищата са сигурно място

Как е вярно да се работи, с цел да запазим здравето и живота си при стихийно и мъчно предвидимо злополучие като земетресението?

На пръв взор отговорът е елементарен. От “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” са се погрижили официално на всички публични места да има набор от указания с най-популярните препоръки в сериозна обстановка. Някои от тях обаче се оказват отживялост и поради новото строителство – създаващи по-голям риск за бедстващите.

Едва ли има някой у нас, който да не е осведомен с тези указания, какво можем да създадем, с цел да се спасим при прелом, написа 24 часа.

Ако не можем мигновено да напуснем постройката, нормално препоръчваните ограничения са по най-бързия метод да застанем под касата на вратата или под солидна маса.

Така да вземем за пример на уеб страницата на Националната работа “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” са изброени следните най-спешни ограничения при чувство на първия трус:

– Не би трябвало да напускате постройката, в която се намирате, направете го единствено в случай че прецените, че можете да излезете навън за към 10 секунди.
– Заемете най-безопасното място в постройката – под рамката на вратата, покрай вътрешна стена, колона, под постоянна маса или легло.
– След първите трептения люлеенето ще се ускорява, запазете хладнокръвие и
не хуквайте към асансьорите и стълбите
– Ако сте на улицата, застанете надалеч от здания и далекопроводи.
– Ако трусът ви завари зад кормилото, спрете навън, безвредно място и изчакайте.
– В публичния превоз е по-добре да изчакате края на труса в транспортното средство.

Оказва се обаче, че казусът е много по-сложен, тъй като съгласно строителни специалисти чисто механичното преписване през годините на тези правила освен няма да помогне, а може да се окаже даже по-опасно. Нещо повече, съгласно тях някои от най-популярните препоръки по какъв начин да се защитим при земетресение са изцяло погрешни.

„ Погрешно е при трус да се крием под касите на вратите, както поучават от Гражданска отбрана. Това е най-слабото място в стената, тъй като над него е по този начин нареченият „ щурц “, който при тухлените здания е укрепен с едвам 10 см, а при монолитното строителство с към 50-60 см цимент.

При злополучие върху него се получава мощен Х-образен напън и по тази причина разумно тъкмо там има най-голяма възможност стената да се разцепи и да се срути “, предизвестява проф. доктор инж. Тодор Бараков, дълготраен началник на катедра в УАСГ.

„ Тъкмо противоположното на това, което се приказва – стълбищата, изключително при по-новите постройки, са сред най-устойчивите места в постройките, защото нормално са укрепени в допълнение с бетонови шайби. С оглед тежестта на таваните смехотворно звучат и препоръките да се крием под масата “, споделя още строителният инженер.

Най-правилната тактичност при земетресение е човек да застане до най-дебелата стена или носещите колони, защото практиката демонстрира, че при сриване на постройка изправени остават единствено най-здравите строителни детайли, поучава той.

„ Както видяхме от репортажите и в Непал, тухлените здания доминират – има бетонни с тухлен заряд, тухлени, а дори и кирпичени. Скрепвани са с глинен разтвор, който дори не е и хоросан, а той няма никаква здравина. Всяко едно хоризонтално придвижване размества обособените тухли и по тази причина последствията са съдбовни. Но и нашите специалисти от Гражданска отбрана, без да мислят, преповтарят изтъркани и погрешни указания. Как може да не се замислят или най-малко да се допитат до строителни инженери, когато ги пишат?! Съветват хората да стоят под рамките на вратите или да се крият под маси – ами нали по този начин най-лесно ще ги затрупат останките… Може ли една дървена маса да те резервира, в случай че се срине таванът, или просто ще останеш покрит под нея?! “, възмущава се експертът.

Качеството на строителството е от основно значение за оцеляване при мощен трус.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР