Как е най-добре да отопляваме дома си? Този въпрос си

...
Как е най-добре да отопляваме дома си? Този въпрос си
Коментари Харесай

Съветите на специалистите: Как е най-добре да отопляваме дома си?

Как е най-добре да отопляваме дома си? Този въпрос си задаваме все по-често поради растящите сметки за ток всяка година.

През последните години несъмнено се следи наклонност към потребление на възобновими енергийни източници за отопление  - слънчеви, геотермални и отоплителни системи на биомаса, настояват експертите.

Според тях, макар, че първичните разноски за инсталиране на тези системи могат да бъдат високи, те могат да бъдат по-рентабилни в дълготраен проект, изключително в райони с богати източници на възобновима сила.

Трябва да се означи, че това са общи трендове и може да има обилни разлики в разноските за отопление в границите на обособени страни или райони, според от локалните фактори. 

Все отново кой е най-хубавият способ, който да използваме за отопление на дома ще зависи от редица фактори, в това число и от нашия бюджет. Размера и оформлението на дома, локален климат и персонални желания са също от голяма важност.

Отново експертите сочат доста разнообразни налични варианти, всяка със своите плюсове и минуси.

Ето някои от най-популярните способи за отопление:

Централно отопление: Системите за централно отопление са известен избор за доста домове, защото са ефикасни и могат да разпределят топлината отмерено в къщата. Ако към този момент имате конфигурирана централна отоплителна система, може би си коства да обмислите надстройка до по-нов, по-енергийно ефикасен модел.

Термопомпи: Термопомпите са енергийно ефикасна алтернатива, която извлича топлота от въздуха или земята на открито и я употребява за стопляне на вашия дом. Въпреки че могат да бъдат по-скъпи за инсталиране от други способи за отопление, те могат да бъдат по-рентабилни в дълготраен проект, изключително в сдържан климат.

Печки на дърва: Печките на дърва са обичаен способ за отопление, който може да бъде привлекателна алтернатива за тези, които търсят селска хармония. Те могат да бъдат рентабилни, в случай че имате подготвени доставки на дърва. Но могат да бъдат по-малко ефикасни от другите способи за отопление и може да изискват повече поддръжка.

Лъчисто отопление: Лъчистите отоплителни системи употребяват панели или тръби, инсталирани в стените, подовете или таваните на постройката, с цел да затоплят пространството. Те могат да бъдат изключително ефикасни в огромни открити пространства, където обичайните способи за отопление може да са по-малко ефикасни.

Отопление с възобновими източници: Опциите за отопление с възобновими източници, като слънчеви, геотермални или биомасови отоплителни системи. Могат да бъдат добър избор, в случай че търсите по-устойчиво и екологично решение за отопляне. Тези системи обаче могат да бъдат скъпи за инсталиране и може да изискват обилни първични вложения.

В последна сметка най-хубавият способ за отопление за вашия дом ще зависи от вашите характерни потребности и условия. Добра концепция е да проучите опциите, с които разполагате, и да се консултирате със експерт по тематиката. Който да ви помогне да вземете осведомено решение.

Как да се отопляваме бързо и дейно?

Има няколко метода за бързо и дейно отопление според от типа на отоплението, което употребявате.

Ето няколко съвета:

Използвайте програмируем термостат: Програмируемият термостат може да ви помогне да контролирате дейно температурата в дома си. Задайте по-ниска температура, когато сте надалеч или спите, и по-висока, когато сте у дома и сте будни. Това може да ви спести до 10% от сметките за отопление.

Уплътнете теченията: Уплътнете всички празнини или пукнатини към прозорци, порти и стени, с цел да предотвратите излизането на топъл въздух и навлизането на леден въздух. Използвайте изолираност от атмосферни въздействия, уплътнение или изолираност от пяна, с цел да запечатате тези празнини.

Изолирайте дома си: Правилната изолираност може да ви помогне да намалите загубите на топлота и да спестите сила. Изолирайте тавана, стените и пода, с цел да запазите топлия въздух в дома си.

Използвайте радиатор: Ако би трябвало да отоплявате единствено една стая, помислете за потреблението на радиатор. Те са по-енергийно ефикасни от системите за централно отопление и могат да ви оказват помощ да спестите пари от сметките си.

Използвайте отоплителна поставка или електрическо одеяло: Ако би трябвало единствено да затоплите леглото си, обмислете потреблението на отоплителна поставка или електрическо одеяло. Те са по-енергийно ефикасни от отоплението на целия ви дом.

Поддържайте вашата отоплителна система: Редовната поддръжка на вашата отоплителна система може да помогне тя да работи по-ефективно. Сменяйте постоянно филтрите и проверявайте и обслужвайте системата си всяка година.

Прилагайки тези препоръки, можете да отоплявате дома си бързо и дейно, като в същото време пестите сила и пари.

Отоплението може да бъде предизвикателство в няколко обстановки, като да вземем за пример:

Екстремни ниски температури: Когато температурите паднат доста под точката на заледяване, отоплителните системи може да се борят да поддържат удобна температура, а някои даже може да не действат вярно.

Лошо изолирани или течения: Домовете с несъответстваща изолираност или приключване на въздух могат бързо да изгубят топлота, което затруднява поддържането на удобна температура, без да се употребява повече сила.

Големи или открити пространства: Големи стаи или открити пространства, като атриуми или коридори, може да бъде предизвикателство за дейно отопление, защото топлината има наклонност да се разсейва бързо в такива зони.

Високи тавани: Домовете с високи тавани могат да бъдат сложни за отопляне, защото топлината се покачва, оставяйки долните равнища на стаята по-хладни от горните.

По-стари или неефективни отоплителни системи: По-старите отоплителни системи може да не са толкоз ефикасни, колкото по-новите модели, което води до по-високи разноски за сила и по-малко дейно стопляне.

Незаети или рядко употребявани пространства: Отоплението на пространства, които не се употребяват постоянно, може да бъде предизвикателство, защото може да бъде разточително и да докара до ненужни разноски за сила.

Нетрадиционни жилищни пространства: Нетрадиционните жилищни пространства, като мобилни домове или лодки, могат да съставляват неповторими провокации за стопляне заради лимитираното пространство и нуждата от профилирани отоплителни системи.

В тези обстановки може да е належащо да се употребяват различни способи като портативни нагреватели или спомагателни отоплителни системи, с цел да се обезпечи комфортна и ефикасна температура.

Източник: Рroektanti.bg
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР