Как да убедим партньорите като главният секретар на МВР яде

...
Как да убедим партньорите като главният секретар на МВР яде
Коментари Харесай

Сухопътният Шенген мираж заради контрабандния скандал?

Как да убедим сътрудниците като основният секретар на Министерство на вътрешните работи яде и пие с нарушители и се търкаля с тях по сауни, пита Цветлин Йовчев

Пълноправното участие в Шенген към този момент наподобява мираж. Това загатна някогашният вътрешен министър Цветлин Йовчев. Той влезе в студиото на бТВ, с цел да разяснява контрабандния скандал и връзките на висши държавни чиновници с тарторите на проведената престъпност. 

„ От години се опитваме да потвърдим на нашите интернационалните сътрудници, че ние сме годни да се присъединим към Шенген пълноценно. Как да ги убедим, че имаме нулева толерантното към корупцията, и че Министерство на вътрешните работи ще си извършва отговорностите, като даже основният секретар на Министерство на вътрешните работи, вместо да проверява, яде и пие с хора, които са свързани с контрабандни канали, търкаля се по сауните с тях, взима скъпи дарове? “, попита някогашният началник на ДАНС в „ Тази заран “. 

„ Управляващите пък намират това за обикновено. Определиха Коцев като съвършен служител на реда и оповестиха, че на лицето му било изписано, че е честен човек. Това е неуместно “, акцентира той.

„ Много по-голямата щета е от политическата реакция на този случай. Вместо да се разграничат от подобен вид дейности се отиде в другото. Министър-председателят направи три гафа – застана на позиция, която пази Коцев. Сигналът му унищожава системата на Министерство на вътрешните работи. Когато битката с корупцията е приоритет, не можеш да постъпваш по този начин. Вторият безразсъден случай е събирането на посланиците в опит да се отбрани. Третото е изпращането на този сигнал до прокуратурата за напън “, изясни Йовчев. 

Той разкри, че персонално е подписал заповед за наказване на Живко Коцев през 2014 година за случая в Лясковец. Тогава при интервенция почина командосът Емил Шарков, а други петима негови сътрудници бяха ранени при престрелка в дома на Петко Петков.

„ От 2012 година имаше предписание на предходния основен секретар на Министерство на вътрешните работи, че би трябвало да бъдат отнети оръжията от стрелеца. Като шеф на ОДМВР той не беше взел ограничения. Имаше и други нарушавания “, добави той.

„ Да искаш да бъдеш предпазен очевидец и да съобщиш тези неща в показанията си – много неуместно. Цялата обстановка е нелепа “, разяснява той разкриването на Живко Коцев като неизвестен очевидец по проблема с митниците.

„ Не знам каква е тактиката на прокуратурата. През години не си припомням по-голям скандал. И то скандал, който да е с по-тежки последствия върху системата, върху обществото и върху интернационалния имидж на страната “, сподели още някогашният ръководител на ДАНС.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР