Kак да си направиш селфи в музея с някое от

...
Kак да си направиш селфи в музея с някое от
Коментари Харесай

Селфи с войниците от теракотената армия

Kак да си направиш селфи в музея с някое от най-големите международни съкровища, без фотосите ти да са провалени от отблясъците на витрините и да не задействаш десетки аларми? В китайския град Сиан са го измислили. Най-старата столица на азиатската страна е известна с неповторимата теракотена войска, която през последните над 2200 години пази първият император на страната Цин Шънхуан. Всеки може да се снима с пълководците, стрелците и останалите войни от армията на владетеля, само че от разстояниие, с цел да не повреди оригиналите. Заради до момента с въздуха след хилядолетия подземен цветовете на фигурите, всяка от които е неповторима, също са се изгубили. Едва някои от скулптурите пазят боите, с които античните майстори са поставили последните линии по лицата и телата им, с цел да ги създадат като живи. За да улеснят туристите управляващите от Сиан обаче са създали и специфични точни копия на статуите, в истинските им цветове, с които всеки може да си направи фотография или селфи. Така до момента в който се разхождате в част от залите на музейния комплекс, който пази теракотената войска на мястото, на което тя е открита, не трябва да се учудвате или притеснявате дали ще се запазят за поколенията невероятните творби на изкуството, в случай че виждате по какъв начин девойки младежи прегръщат или целуват воините на Цин Шънхуан.
 20-2  20-8  20-1
Въпреки че през днешния ден всеки е чувал за теракотените войни на китайския император, относително до скоро те били „ забравени ” от историята и „ скрити ” за непознатите погледи.

Безценното изобретение на хилядолетната войска става инцидентно. През 1974 година един селяндур взема решение да изкопае бунар. Вместо да откри вода в земята обаче той открива нещо доста по-ценно – най-запазената група от теракотените фигури на Сиан, които през днешния ден се преглеждат от над 80 000 души на ден. Като при огромна част от най-големите международни археологически открития и тук шансът играе голяма роля. Ако селянинът беше решил да изкопае кладенеца си единствено на метър встрани, армията щеше да остане скрита за поколенията. При това на мястото, на което са открити. Вместо да пренесат теракотените войни в някой музей локалните управляващите вземат решение да построят музеен комплекс към откритите скъпи експонати. Всяка от над 8000-те фигури на войни е неповторима, има лично изражение, облекло и персоналност. И съгласно откривателите дава отговор на тъкмо избран действителен човек от предишното с растеж сред от 1,85 до над 2 метра. Разнообразието на чертите и типа на облеклата на пазителите на императора пък демонстрира от коя част на голямата китайска империя произлизат те. Армията е и като учебник по военно дело, тъй като демонстрира действителното разположение на силите и подредбата на войската в древността. Сред най-изящните и изваяни с обич фигури, което я прави и една от най-известните, е тази на елементарен стрелец от войската, който е изработен с точност и внимание към детайла, на каквито не дава отговор даже направата на статуите на пълководците. Каква е била неговата история и за какво е бил толкоз специфичен, може би вечно ще остане загадка за поколенията. Майсторска е изработката на всяка от скулптурите. Телата на воините са направени кухи, а краката им са солидни, с цел да могат да поддържат фигурите им, които са с тегло сред 110 и 240 кг. В армията не са забравени и конете, част от армията. Оръжията на воините не са глинени, а същински. Именно поради тях обаче не цялата войска е била непокътната за през днешния ден, защото статуите били разкопавани в древността, с цел да се употребяват оръжията в борби.

Гробницата на Цин Шънхуан още крие своите секрети
За построяването Є се отделяли всяка година 10% от средствата в хазната


 20-3  20-4
Гробницата на първия император на Китай Цин Шънхуан към момента крие своите секрети, въпреки всеки на планетата да е чувал за теракотената войска, която го пази в отвъдния живот. Самата армия обаче действително се намира на близо километър и половина от мястото, което пази покоя на великия държател. Тя към момента не е отворена поради хипотетичните клопки, които биха могли да я унищожат дружно със наличието. Също като във филм за Индиана Джоунс. Археолозите и през днешния ден умуват по какъв начин тъкмо да разкрият наличието на гробницата, гарантирайки си, че тя ще остане неразрушена за идните генерации. Според достигналите до съвремието митове последният дом на императора бил едно от най-впечатляващите уреди на света. Гробът на владетеля бил обкръжен от изкуствени планини и реки от живак, които пазели покоя му и били затруднение за всеки, дръзнал да смути безконечния му сън. Според преданието проклинание ще застигне този, които дръзне да наруши покоя на Цин Шънхуан. Неслучайно императорът е вложил неимоверни старания и средства в градежа на гробницата. Говори се, че за изработката й са били нужни дълги години и непостижимия труд на цели 700 000 души. Освен това всяка година били заделяни 10 на 100 от средствата в хазната на страната за градежа на неповторимото оборудване и теракотената войска. Предполага се, че това е най-голямата гробница в света, а площта й е 72 пъти по-голяма от тази на едно от другите китайски чудеса – Забраненият град в Пекин. Владетелят Цин Шънхуан бил не по-малко незабравим от своето създание. Той бил първият, който съумял да се наложи над своите противници след 17 години война, да сплоти Китай и да стане първият император на страната. Управлява едвам 13 години, само че съумява да промени историята освен на страната, само че и на целия свят. По времето на първия държател се вкарват единни ограничения и теглилки, единна монетна валута, която е годна за всички, до тогава разпокъсани територии на империята. Цин Шънхуан заповядва и да се уеднакви писмеността в страната. Това води след себе си подем на търговията и културата.

История
90% от китайците произлизат от управниците Хан
Династията Тан издигнала в фетиш рубенсовите форми

 20-5  20-6
Музеят Шаанкси пази свидетелства са най-важните моменти от хилядолетната истори яна Китай.
В музея можете да разгледате порцеланови фигури от епохите на най-известните локални династии.
Ако желаете да се запознаете за няколко часa с хилядолетната история на Китай, с изключение на теракотената войска би трябвало да посетите и историческия музей на Сиан „ Шаанкси ”. Той не без съображение се смята за съкровищницата на страната, защото пази артефакти от 13-те династиите, управлявали страната през вековете. Не инцидентно китайците имат и сентенция, че в случай че не си посетил Сиан, значи не си бил в Китай. Трите най-прочути са несъмнено Цин, Хан и Тан. От времето на първата от тях са теракотените войни, както и мостри на най-ранната валута в страната – бронзови монети. Те били кръгли, с квадратна дупка в средата. Те отразявали визията на китайците за света. Земята съгласно тях била квадрат, в чиито център бил Китай, а небето – кръгло. От втората китайска династия Хан, управлявала 400 години имат вяра, че произлизат най-малко 90 на 100 от китайците. По времето на нейното ръководство от Сиан потегля пътят на коприната. По това време изобретяват и хартията. По времето на тази династия също се създават теракотени фигури, сходни на тези от великата войска на първия император, само че те към този момент са не с действителни, а с доста по-малки размери. В музея можете да видите и експонати от династия Тан, чието ръководство се счита за „ златния век ” на китайската история. При нейното ръководство хубостта е издигната в фундамент. Особено ценени били „ рубенсовите форми ”. Така че всички статуетки от тази ера следвали идеала. Можете да разгледате обилни дами и господа, от времето на династия Тан в музея. Както и златни, сребърни и порцеланови фигури от интервала. За първи път отпред на Китай по времето на тази династия застава и жена. Остава известна в история и с обстоятелството, че вместо присъщите за владетелите доближени конкубини, тя се обкръжила с млади момчета за наслаждение. Посетителите на музея са лимитирани на 4000 души на ден, като билети се продават за утринните или за следобедните часове. За сметка на това можете да извършите гратис фотоси на всички експонати, които си харесате в музея, като единственото изискване е да не употребявате мълния.

Атракции
Музикален шадраван е измежду
най-впечатляващите в света

 20-7
В Сиан с изключение на археологически експонати и исторически места, включени в листата на международното завещание от ЮНЕСКО можете да видите и един от най-впечатляващите фонтани в Азия. Музикалният воден комплекс се намира пред Пагодата на огромната дива гъска. На цветната приказност, съпроводена от музикални части можете да се насладите и денем, само че несъмнено гледката е по-впечатляваща вечер. Самата Пагода също е измежду главните забележителности в града. Тя е с 29 години по-стара от България и е издигната през 652 година по време на ръководството на династия Тан. Първоначално пагодата била едвам на 2 етажа и съхранявала скъпи будистки реликви, събирани по време на пътешествията на монаха Сюен Дзен. Според легендата той обиколил за 17 години 100 страни. Според легендата група монаси желали да си купят месо, с цел да си сготвят, само че не могли да открият. В това време над тях прелетели стадо диви гъски. Те се помолили и в същия миг най-голямата гъска си счупила крилото и паднала в краката им. Така вечерята била обезпечена с намесата на Буда, а монасите построили на мястото пагодата с особеното име.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР