Как да се води борба с изтъняването на леда в

...
Как да се води борба с изтъняването на леда в
Коментари Харесай

Изкуствен сняг може да спаси изтънялата ледена покривка на Западна Антарктида

Как да се води битка с изтъняването на леда в Западна Антарктида и покачването на океанското равнище? Като се изпомпва появилата се в резултат на топенето на леда вода и се разпръсква над ледената завивка благодарение на оръдия за неестествен сняг, разкриват резултатите от проучване, оповестено в Science Advances.

Тази част на Антарктида съдържа задоволително замръзнала вода, с цел да може океанското равнище на планетата да се увеличи с към 6 метра. Покачването му с 1 метър ще накара 190 милиона души да изоставен домовете си, а повишението му с 3 метра ще заплаши мегаполиси, като Ню Йорк, Шанхай и Токио, оповестява Българска телеграфна агенция.

Учени се притесняват, че ледниците Пайн айлънд и Туейтс, които съдържат задоволително лед, с цел да може морското равнище да се увеличи с 3 метра, са стигнали до точка, от която връщане обратно няма, и ще продължат да се топят, каквито и ограничения против парниковите излъчвания да се вземат. След като ограничението на климатичното стопляне може да не е задоволително, с цел да се избегнат сходни произшествия, се оферират разнообразни софтуерни решения, обединени постоянно под термина геоинженерни науки. Малко от тези решения обаче са свързани с покачването на океанското равнище.

Учени от Института за климатични проучвания в Потсдам, Германия, предложиха решение на казуса, което планува получената в резултат на топенето на леда вода да се изпомпва и да се разпръсква върху ледената завивка.

"Няма подозрение, че това е последна мярка - не имаме намерение непременно да прибегнем до нея, съобщи ръководителят на проучването Андерс Леверман от института. "Всички климатични модели обаче демонстрират, че в случай че климатичното стопляне бъде лимитирано до 2 градуса Целзий в сходство с Парижкото съглашение за климата, морското равнище ще се повиши с 5 и повече метра ", показва той.

За да се стабилизират ледниците, ще са нужни минимум 7400 милиарда тона сняг. Леверман упорства, че не става въпрос за догадка и че всяка сходна мярка би трябвало да бъде съпроводена от коренно понижаване на парниковите излъчвания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР