Как да се справим с непредвидените разходи и харчовете около

...
Как да се справим с непредвидените разходи и харчовете около
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Как да харчим разумно по празниците?

Как да се оправим с непредвидените разноски и харчовете към коледно-новогодишните празници, е тематиката през днешния ден на рубриката „ Чети етикета ” по bTV.

По последни данни на Евростат се оказва, че всеки втори българин през 2017 година си признава, че не може да се оправя с непредвидените разноски. Това са 53%, до момента в който приблизително за Европейски Съюз са 34%.

През предходната година 46% от нас са признали, че изпитват огромни усложнения в спестяването на пари.

Финансовият съветник Стойне Василев посочи, че с цел да харчи рационално, едно 4-членно семейство с бюджет от 2000 лева да вземем за пример не трябва да отделя повече от 25% за храна и 20% за наем или ипотечен заем, а битовите сметки и разноските за превоз и гориво не би трябвало да са повече от по 10%.

Хубаво е 10% от приходите да се икономисват – в тази ситуация 200 лева

Важно е всеки да има „ спешен фонд ” – спестявания, които да покрият разноските ни, в случай че останем без приходи от 4 до 6 месеца. Така, ако изскочат непредвидени разноски, можем да вземем от там, вместо да теглим заеми.

Препоръчително е да определим не повече от 10% от нашия приход за дарове и посрещане на празниците. Хубаво е авансово да определим бюджет и да се придържаме към него, с цел да не сме „ на алено ” през януари, акцентира финансовият съветник.

Вторият съвет е да съпоставяме цените при другите търговци и да търсим отстъпки от 20-30%.

Коледните празници са миг в годината, в който доста хора прибягват до разнообразни типове заеми. Ако приказваме особено за посрещане на Коледа и Нова година, можем да стартираме със заем от другари или родственици, с цел да не сме притиснати по-късно да ги връщаме толкоз бързо, сподели Стойне Василев. Ако имаме овърдрафт или банков артикул, по-добре да употребяваме него, тъй като той е с доста по-ниски лихви и такси и в по-краен вид да теглим потребителски заем.

Бързите заеми би трябвало да са най-крайният вид.

Психолозите поучават при извършване на покупки да носим в себе си избрана сума пари и да пазарим сами. „ С приятелки не е доста добра концепция, защото когато две приятелки се съберат и отидат в магазин, те се трансформират в машина за извършване на покупки. Започват да се подтикват взаимно и тогава покупките могат да минат към доста високи финансови равнища ”, означи Диана Бакалова, психолог от Института за проучване на популацията и индивида.

„ По-добре да пазарим с другар или брачен партньор, защото мъжете не обичат доста да висят по магазините, по тази причина ще се ограничим като благоприятни условия и време за извършване на покупки ”, счита тя.

„ Когато има навалица някъде, нормално хората се подвеждат и пазарят даже неща, които не са им потребни, просто сграбчват, тъй като всеки взема и ще свърши.  Тоест основава се едно чувство за недостиг на артикули и услуги и хората са склонни да изхарчат повече ”, разяснява още психологът.

Бакалова акцентира, че всеки би трябвало първо да се запита дали в действителност има потребност от това, което има намерение да купи, или пък дали то ще ни достави наслаждение. „ Трябва да има миг, в който да се замислим, с цел да станем по-рационални ”, означи тя.

За януари, който обичайно е сложен месец за финансите ни, Стойне Василев посъветва да покрием първо закрепените разноски – наем, ток, вода и всички сметки, с цел да не се окаже, че ще ни спрат тока на Нова година или по-късно. Оставащите пари е хубаво  да ги разпределим по най-хубавия метод, с цел да посрещнем януари. Тогава също има празници, а идната заплата е чак в края на месеца, посочи финансовият съветник.  

А ето по какъв начин се готви за празниците едно семейство в Хасково:

Отскоро Байсе Мерт е стопанка.  Семейството на съкратената учителка разчита на заплатата на брачна половинка, който има дребен бизнес и на месец чисто изкарва по 1000 лв.. 

За празниците фамилията е трябвало да бъде при сина си в чужбина, само че  цената на билетите  ги стопира. Затова за празниците  родителите чакат  сина си  на посетители.  

Празникът в родния дом няма да коства скъпо на фамилията, което единствено си създава всичко. 
„ Произвеждаме зеленчуци,  от там се подкрепяме финансово, гледаме  с минимални разноски да се изхранваме ”, признава Юмер Мерт.

Подаръците ще са скромни, тъй като спестени пари за сходен разход фамилията няма.  А след празниците идват   делниците  със сметките за ток, телефон, вода,  понякога и някой неочакван разход. „ Елементарни потребности се явяват проблем. Ще изгърми бойлерът, не можеш да си купиш на момента нов ”, показва Байсе. Пари  за този  извънреден разход фамилията  няма. Като фамилията ев затруднено състояние, синът им се притичва на помощ.  С парите, изкарани от детето в чужбина, фамилията ще  посрещне  и идните празници.

 



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР