Как да се предпазим от онлайн измами? Как да избегнем

...
Как да се предпазим от онлайн измами? Как да избегнем
Коментари Харесай

Експерти по киберсигурност: Не се доверявайте сляпо на всеки мейл

Как да се предпазим от онлайн измами? Как да избегнем източването на сметките си? И по какъв начин да защитим персоналните си данни в мрежата? Тези въпроси разясниха специалистите по киберсигурност Кирил Григоров и Владислав Венев.

„ Мисля, че това е нещо, което следим все по-често на ежедневна база. Все повече хора стават жертва на такива офанзиви. Един свеж образец от последната седмица – регистриран е взрив на измамите във Facebook, където през към този момент откраднати профили, измамниците стартират да пишат на другари и да им желаят данни, кодове за верификация “, съобщи Кирил Григоров.

Той разясни, че това се прави, с цел да имат измамниците достъп до банковите сметки на хората. И изясни по какъв начин може човек да ес защищити от злотворен мейл. „ Първото нещо, което би трябвало да ви направи усещане, е спешността, т.е. в случай че подателят желае да извършите някакво незабавно деяние. Искането за въвеждане на някакви данни също би трябвало да увеличи вашето внимание “, разясни Кирил Григоров.

„ Най-честата машинация е обвързвана най-общо казано с доверието. Някой ви изпраща мейл, в което има обръщение, целящо да завоюва вашето доверие. Използват се доста евтини трикове – споделя се, че „ ще спечелите нещо “, в случай че се доверите и предоставите данните си “, разяснява тематиката и Владислав Венев.

Според него всичко, което хората виждат в мрежата, би трябвало да бъде верифицирано (проверено – б.р.) от най-малко два източника. Ако да вземем за пример човек получи мейл от банката си, той би трябвало да се свърже с неин клон и да ревизира дали в действителност би трябвало незабавно да даде някакви свои данни. „ Не бива да се доверява непринудено и изцяло – въпреки всичко би трябвало да се помни, че „ положителните послания водят към пъкъла “, сподели още той пред bTV.

Вижте във видеото какви препоръки за сигурност в мрежата дадоха още Кирил Григоров и Владислав Венев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР