Как да разпознаем вирусите? За какво трябва да внимаваме? Как

...
Как да разпознаем вирусите? За какво трябва да внимаваме? Как
Коментари Харесай

Неравната битка с детските вируси

Как да разпознаем вирусите? За какво би трябвало да внимаваме? Как би трябвало да действаме в домашни условия? На тези и други въпроси дава отговор педиатърът доктор Бояна Петкова:

Вирусна или бактериална зараза?

Много е значимо да не опитваме да смъкваме температурата на детето, в случай че е до 38 градуса. При съществуването на такава, педиатрите доста по-добре се ориентират по какъв начин работи имунната система на детето. 80% от заболяванията при децата са породени от вируси. Нормално е децата да боледуват, тъй като по този начин организмът им построява имунитет.

Ако бебето е до 3 месеца, би трябвало да се заведе на доктор при температура над 37 градуса.

Ако е над 6-месечна възраст до – 38 градуса.

Носната секреция?

Тя защищава лигавицата от изсушаване. Ако сополът е транспарантен и избистрен, детето може да има вирусна зараза, в случай че е жълт и зелен – бактериална. Ако следим такива, хубаво е да пуснем микробиологично проучване с антибиограма. От там нататък е решение на лекаря по какъв начин да се продължи с лекуването, защото всеки пациент е друг. Хубаво е секретът да се пусне, когато сополите не стихнат най-малко една седмица.

Признак на ангина ли е зачервеното гърло?

Червеното гърло постоянно е симптом на ангина (била тя бактериална или гнойна). Това не е мотив за антибиотик, даже и да е съпроводена с температура. Изключение прави стрептококовата ангина. Това може да се откри като се направи пълнозвучен секрет или бърз тест за стрептококи.

Какво да вършим в домашни условия?

С или без домашните компреси, които майките са привикнали да практикуват, инфекцията минава еднообразно бързо. Колкото по-малко такива компресии се вършат, по-добре за детето. Ако детето страда от висока температура повече от 3 дни, e подходящо да се пусне цялостна кръвна картина с CRP, с цел да разберем дали болестта е вирусно или бактериално.
болно дете
ThinkStock/Getty Images
Важни препоръки:

Не затопляйте прекалено къщата, когато детето е болно. Нормалната температура е сред 21 и 23 градуса денем и 18-19 през нощта.
Без оцет! Той не оказва помощ за свалянето на температурата.

Ако вършиме хладка баня, детето смъква разликата сред своята температура и водата, тъй че няма потребност да е студена, а естествена.

Компресии могат да се вършат под мишниците, на сгъвките на колената и ингвиналните гънки, само че не ледени чаршафи или белтък (детето може да е алергично към него и по-скоро ще му навредите).

Важно е да кажем, че от време на време в желанието си да помогнем, без да желаеме по-скоро вредим на децата и е по-добре да не вършим нищо, а да следим обстановката, с цел да я предадем вярно на педиатъра му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР