Как да проверим дали агнешкото месо и яйцата за Великден

...
Как да проверим дали агнешкото месо и яйцата за Великден
Коментари Харесай

Как да проверим пресни ли са агнешкото месо и яйцата за Великден?


Как да проверим дали агнешкото месо и яйцата за Великден са български и пресни? Отговорите дават от Агенцията по храните. От през днешния ден стартират засилени инспекции на магазини, хранилища и заведения за хранене.

Нарушители през днешния ден нямаше, само че пък инспекциите не престават до 8 май. Следи се за произхода и маркировката на агнешкото месо.

И без инспектори обаче, всеки клиент би трябвало да внимава за това дали месото има щемпел - в случай че е наследник, то е с генезис България, червен значи, че е от чужбина.

Агнешко месо, козунаци, яйца, в това число боядисани - ревизират се съвсем всички артикули от Великденската софра.

Инспекторите стартират от агнешкото. Замразеното се съхранява на минус 18 градуса, охладеното - от 0 до 4 градуса.

Най-често търговците бъркат при определянето на температурата, а някои оферират месо от нерегламентиран производител, с изминал период на валидност или без явен щемпел.

" Трябва да наподобява добре, да бъде ярко розово-червен цветът, да е еластично, да няма неприятна миризма ", сподели Силвия Каменова от БАБХ пред БТВ.

Глобата за храни без етикети е до 6000 лв. за търговеца.

Семейство Марчеви от ямболското село Челник от години отглежда агнета. Започнали поради качеството на месото, което не може да се съпостави с това в магазина.

" Прясното месо би трябвало да си е червеничко, да не е със синьо, и ребрата да не са горе синкави, а самата обвивка да е плътна ", изясни Йорданка Марчева.

Рецептата им за печено агнешко е обичайната.

" Пресен лук, месото се осолява със сол, червен пипер, поставя се гьозум, намазва се с олио, поставя се фолиото, от горната страна се покрива и се пече 4 часа ".

На прицела на проверяващите са и огромните, и дребните месопроизводители и търговци. 

При инспекциите около Великден и Гергьовден предходната година организация откри над 1500 кг месни храни и 23 кг козунак, негодни за приложимост, които бяха унищожени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР