Как да превърнете една идея в компания, която променя света?

...
Как да превърнете една идея в компания, която променя света?
Коментари Харесай

3 урока по лидерство от човека, превърнал идея в компания за $1,4 трлн.

Как да превърнете една концепция в компания, която трансформира света?

Този въпрос е извънредно значим за множеството бизнесмени, които остават изпълнителни шефове на фирмите, които са основали.

За да останете положителни водачи по време на пътя от концепция до бързо разрастваща се компания, имате потребност от „ когнитивен апетит “ - безпределно търсене на нови умения и познания за решение на новите проблеми, с които ще се сблъскате по време на своето предприемаческо пътешестване, споделя стратегическият съветник и вложител в започващи бизнеси Питър Кохан, създател на Peter S. Cohan & Associates.

Пример за човек, който наподобява има безграничен когнитивен апетит, е Дженсън Хуанг, който през 1993 година съосновава Nvidia в Denny's в Сан Хосе, Калифорния, написа за Inc. Кохан

30 години по-късно колосът в дизайна на чипове управлява към 85% от пазара на графични процесори, употребявани за образование и работа с AI чатботове като ChatGPT. Това оказа помощ за повишението на акциите на Nvidia с 245% през 2023 година Компанията завърши годината с капитализация на фондовия пазар от $1,2 трилиона.

Подобно равнище на триумф не е елементарно за реализиране, само че въпреки всичко има доста скъпи уроци, които може да научите от предприемаческия път на Хуанг. Стратегът Питър Кохан селектира 3 от тях, за които има вяра, че са универсално използвани.

1. Не позволявайте на неуспехите да ви разочароват

Една от най-важните характерности, отличаващи сполучливите бизнесмени от останалите, е способността им да се оправят дейно с неуспехите.

Хуанг се е сблъсквал и преодолявал дейно такива най-малко два пъти. Според The Wall Street Journal Nvidia е претърпяла пагубен напън заради спад в търсенето на нейните артикули през 2002 година след срутва на dot-com и при започване на финансовата рецесия от 2008 година

По време на втория спешен интервал Nvidia създава GPU тактика, от която зависи актуалният триумф на компанията.

Хуанг споделя, че не би стартирал Nvidia, в случай че е знаел какъв брой мъчителни и смущаващи ще бъдат неуспехите и обстановките, в които те „ дели един месец от прекъсване на бизнеса “.

За благополучие на клиентите и вложителите на Nvidia обаче той съумява да поведе компанията в вярната посока.

2. Продължавайте да вършиме нововъведения

Никоя промишленост не е ваксинирана от изменящите се технологии, новопоявилите се съперници и изменящите се желания на клиентите. За да оцелеят и да поддържат напредък, фирмите би трябвало да не престават да вършат нововъведения.

Това е от значително значение, изключително когато една компания е постигнала пазарно владичество, тъй като тогава някои водачи стартират да почиват на лаврите си и интензивно да бранят предишното, вместо да основат ярко бъдеще.

Между 2006 година и 2023 година Nvidia съумява да построи мъчно за превъзмогване водачество на пазара за генеративни AI GPU.

Тези конкурентни преимущества включват:

Създаване на програмен продукт за програмиране на GPU при започване на 2006 година, което разрешава на разработчиците да ползват нейните GPU в разнообразни области като физика и химическа симулация.

Изграждане на по-бързи чипове на всеки няколко години. През 2017 година Nvidia стартира да приспособява GPU за обработка на характерни AI калкулации, продава чипове или платки за други компании и дава компютри, ориентирани към по-бърза обработка на AI. През септември 2022 година Nvidia разгласи производството на чипове H100 за възстановяване на трансформаторните интервенции, които образоват ChatGPT и други генеративни AI чатботове. През ноември 2023 година, изправена пред конкуренцията на AMD, Nvidia показа H200, още по-бърз GPU.

Тези преимущества дават на компанията това, което анализаторът на полупроводниковата промишленост Патрик Мурхед назова двойно преимущество, основано на най-бързия хардуер и най-хубавия програмен продукт.

3. Сътрудничество с други компании, с цел да печелите и задържате клиенти

За да печелите и задържате клиенти, може да ви трябват умения, които ви липсват. За да получите достъп до тези умения, би трябвало да си сътрудничите с организации, които са най-хубави в сферите, в които вие сте по-малко ефикасни.

За тази цел Nvidia си сътрудничи с огромни софтуерни компании като ServiceNow и Snowflake и финансира започващи компании, измежду които Inflection AI. През юни 2023 година стартъпът разгласи, че е събрал $1,3 милиарда в нов кръг от финансиране, управителен от Microsoft, Рийд Хофман, Бил Гейтс, Ерик Шмид и новия вложител Nvidia.

Заедно със своите сътрудници CoreWeave и Nvidia, Inflection AI построява най-големия AI клъстер в света, включващ 22 000 графични процесора NVIDIA H100 Tensor Core. Финансирането подкрепя продължаващата работа на компанията за създаване и планиране на първия ѝ артикул - нов клас AI, наименуван Pi, който съгласно описанието на Inflection е общителен и подкрепящ сателит, предлагащ текстови и гласови диалози, другарски препоръки и къса информация в натурален жанр.

„ Мощна изгода от революцията на AI е способността да използваме натурален, всекидневен език, с цел да взаимодействаме със суперкомпютри, опростяващи всекидневието ни “, сподели Дженсън Хуанг. „ Екипът на Inflection AI ни оказва помощ в този реформаторски план, внедрявайки технологията на Nvidia за създаване, образование и консолидиране на солидни генеративни AI модели, които разрешават съдаването на невероятни персонални цифрови асистенти. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР