Как да оцелеете при атака на акула – или още по-добре, да я избегнете напълно

...
Най-напред: Въпреки някои наистина ужасяващи истории за оцеляване, е невероятно
Коментари Харесай

Най-напред: Въпреки някои наистина ужасяващи истории за оцеляване, е невероятно малко вероятно скоро да се справите с акула.

Но понякога акулите нападат хора – и със сигурност правят новини, когато го правят:

Паркът Rockaway Beach в Куинс, Ню Йорк, беше затворен за плуване и сърфиране на 8 август, един ден след като жена беше хоспитализирана след очевидно ухапване от акула.

• Тийнейджър беше ухапан от акула по крака в началото на юли, докато караше сърф край бреговете на остров Файър в Ню Йорк.

• Руски гражданин беше убит от акула в Червено море в Египет на 8 юни.

• Акула нападна жена от Кънектикът, докато се гмуркаше с шнорхел в курорт в Търкс и Кайкос на 24 май.

Въпреки че тези видове срещи разбираемо карат потенциалните плувци в океана да се тревожат, няма нужда да се паникьосвате относно предстоящата ви плажна ваканция. Шансовете да бъдете нападнати от акула са изключително ниски въпреки заглавията.

Международното досие за нападения от акули на Музея по естествена история на Флорида откри само 57 потвърдени, непровокирани ухапвания от акули върху хора и 32 потвърдени, провокирани ухапвания през 2022 г. по целия свят.

Помислете за момент – световното население е повече от 8 милиарда души. Много от тях живеят в близост или почиват на брега. И само 89 ухапвания бяха регистрирани. Вашите шансове да се удавите са много, много по-големи.

През 2022 г. Съединените щати бяха водещи в непровокираните атаки с 41; Флорида имаше най-високия общ брой в щата - 16.

Въпреки това можете да предприемете стъпки, за да увеличите шансовете си за оцеляване по време на много невероятна атака, според експерти по акули, интервюирани от CNN Travel.

Преди да влезете във водата

Опознайте средата си

Акулите са соленоводни създания. Океанът е техният дом; ние сме посетителите.

„Ако отивате в океана, трябва да приемете, че можете да срещнете акула, независимо кога и къде е това“, каза Нийл Хамершлаг, директор на Програмата за изследване и опазване на акулите в училището Розенстил на университета в Маями.

„За щастие хората не са в менюто и също за щастие акулите са склонни да избягват хората.“

Все пак има места, където е по-вероятно да срещнете акула.

Устията на реките не са най-доброто място за плуване

Акула бик се приближава, за да инспектира водолази по време на екотуристическо гмуркане на акула край Юпитер, Флорида, на 5 май 2022 г. Бик акула се приближава, за да инспектира водолази по време на екотуристическо гмуркане на акула край Юпитер, Флорида, на 5 май 2022 г. Джоузеф Прециозо/Анадолска агенция/Гети изображения

Трябва да избягвате естуарите, каза Ричард Пърс, автор, експерт по акулите и бивш председател на базирания в Обединеното кралство Shark Trust и Shark Conservation Society.

Техните често мътни води са любими на акулите-бикове, които са най-склонни да атакуват хора заедно с големите бели и тигровите акули.

„Страшно много атаки се случват в устията на реките, където има тиня и друг материал в суспензия в реката – хора, които перат дрехите си, хора, които се мият“, каза Пърс.

Hammerschlag посочи друга област, където срещата е по-вероятна: по-дълбоки канали между бреговата линия и пясъчните ивици по-далеч.

Избягвайте райони с риболов

Преди да скочите в морето, огледайте хоризонта: Какво виждате? Ако видите рибарски лодки, Пърс казва „забравете“.

„Независимо дали риболовната дейност е търговска или развлекателна, материалът често ще се изхвърля, а нежеланата мъртва риба, части от риба и действието на изкормването на рибата поставят рибата във водата и привличат вниманието на акулите“, каза той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР