Как да опазят овощните насаждения от нови и малко известни

...
Как да опазят овощните насаждения от нови и малко известни
Коментари Харесай

Земеделски стопани се запознаха с мерките за опазване на овошките в Кюстендилско

Как да опазят овощните насаждения от нови и малко известни вредители и вярното оглеждане на дръвчетата.Това бяха главните тематики, с които аграрни производители от Кюстендилско се срещнаха на семинар проведен от Института по земеделие в Кюстендил. Стопаните бяха осведомени и за благоприятни условия за подкрепяне по ограниченията от Програмата за развиване на селските региони.

Кюстендил

По време на семинара специалисти обясниха за заболявания по сливата, ябълката и черешата,които оказват стопански вреди на стопанствата както и за битката с тях. По думите на доц.д-р Анелия Борисова от скоро в района се популяризира рисков пакостник, който унищожава дръвчетата.
доц.д-р Анелия Борисова- специалист в Института по земеделие –Кюстендил: " Това е „ Друзуфила сузуки “, която е стопански значима и нов карантинен тип за нашата страна и нашия район. И по какъв начин се борите с него? - Ами битката е първо посредством мониторинг, наблюдения и по-късно и уловки и химически средства. "
Земеделски производители споделиха, че освен другите заболявания, само че и природата постоянно оказва отрицателно въздействие на дръвчетата.
Николина Иванчева - аграрни производител: " Какви са вашите проблеми във вашето стопанство?- Ами сушата и сланите. "
За да получат добра годишна продукция, земеделските стопани се срещнаха и с значими пръскания, които би трябвало да създадат през пролетния сезон. Някои от стопаните се оплакаха, че дотациите, които получават от страната, са двойно по-малки, от направените разноски по развъждането на овошките.
Иван Марамски - аграрни производител: " Ние постоянно сме производителите на загуба изключително когато има неприятни атмосферни условия.
От Института по земеделие се надяват предстоящите ниски температури през идната седмица, да не доведат до измръзване на дръвчетата, които до този миг се развиват добре. Експерти посъветваха стопаните да подхващат предварителни ограничения за запазване на овощните насаждения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР