Как да опазим парите си, ако дойде рецесия, коментира финансов

...
Как да опазим парите си, ако дойде рецесия, коментира финансов
Коментари Харесай

Финансов експерт обясни как да опазим парите си при рецесия

Как да опазим парите си, в случай че пристигна криза, разяснява финансов специалист. Има огромна възможност стопанските системи да изпаднат в криза, в това число и в Европа. Важно е обаче да не забравяме, че финансовите пазари и активите, които се търгуват на тях, са показателни за бъдещите процеси, написа.

Това сподели пред Радио София Йордан Генов, изпълнителен шеф на MoitePari Consult. Той загатна обстоятелството, че от началото на годината американските акции (индексът S&P 500) са отбелязали намаляване от близо 20% и акцентира:

„ Много е значимо, че в случай че има криза и тя към този момент е отразена в цените на търгуваните активи, може би няма да има спомагателен спад при тях. Дори може да се окаже, че 2023 година е позитивна за вложителите. “

Ако рецесията се окаже по-дълбока от упованията обаче, ще са вероятни спомагателни спадове на финансовите пазари. Тя също по този начин би оказала въздействие върху работната мощ (съкращения), както и би предизвикала закъснение на икономическия напредък.

Генов напомни, че хората, които не се занимават професионално с финансови артикули, би трябвало да диверсифицират вложенията си, „ всичките им яйца да не са в една кошница “, да подберат активи и да създадат капиталов портфейл. В него могат да бъдат включени скъпи бумаги, скъпи метали.

За съотношението сред тях в интернет можем да потърсим разнообразни специфични принадлежности.

Най значимото е във всяка инвестиция да влизаме оптимално осведомени. Ако чакаме в околните 24 месеца да имаме потребност от финансов запас, най-добре е парите ни да не се влагат дълготрайно, а да стоят в банков депозит, макар че лихвата там е нулева, сподели още Генов. През миналата година огромна част от другите възможности се оказаха с негативна рентабилност.

Експертът посочи, че хора с по-малки спестявания също могат да създадат вложения, само че за тях също важи правилото да имат финансов буфер („ пари за черни дни “) за непредвидени, само че наложителни разноски.

Според специалиста, през 2023 година у нас се чака да продължи растежът на лихвите по заемите. Размерът и продължителността на процеса зависи значително от инфлацията.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР