Как да накараме мозъка си да произвежда хормони на щастието?

...
Как да накараме мозъка си да произвежда хормони на щастието?
Коментари Харесай

Как да накараме мозъка си да произвежда хормони на щастието?

Как да накараме мозъка си да създава хормони на щастието? За страдание, даже и всичко да е наред в живота ни, отново може да не се усещаме щастливи. Това е по този начин, тъй като щастието зависи не от външни, а от вътрешни фактори, най-важният от които е положението на вашите хормони.

„ Щастливото триединство ” – серотонин, допамин и ендорфин – би трябвало да е на високо равнище, с цел да почувствате същото възприятие на еуфория.Ето някои елементарни правила, които е  значимо да следвате, тъй че всеки ден да бъде наслада.

Физическата интензивност е най-лесният и бърз метод за освобождение на ендорфини

Начинът, по който работи, е, че интензивността кара сърдечната периодичност да се форсира, което от своя страна освобождава ендорфини. Така че, колкото по-активна и интензивна е вашата подготовка, толкоз по-щастливи ще бъдете в края ѝ. Между другото, ендорфините също въздействат върху чувствителността към болежка. Ако упражнявате постоянно, чувствата за менструация, синини или мускулни разтежения ще станат по-малко мъчителни.

Трябва да увеличим наличието на тези храни в диетата си, които ги създават

Невромодулаторът фенилетиламин в черния шоколад освобождава хормони на щастието. Но! Важно е да ядете черен шоколад с високо наличие на какао и минимално наличие на захар – последното дава временен прилив на сила, а по-късно провокира възприятие на заспалост.

Проучване, извършено от Университетския лицей в Лондон, откри, че тези, които ядат черен шоколад когато и да е на деня в двудневно изследване, оповестяват за признаци, сходни на меланхолия, 70% по-рядко от тези, които не го вършат. Консумирайте храни с триптофан, аминокиселина, която се назовава „ натурален антидепресант “. Той синтезира серотонин, мелатонин и допамин в мозъка. Триптофанът се намира в пилешкото месо, яйцата, млякото, ядките и семената. Продукти с капсаицин, алкалоид възстановяват чревната микрофлора, това са червени люти чушки или сосове с тях.

По време на полово наслаждение тялото ни създава допамин, окситоцин и ендорфини

Производството на тези хормони доближава своя връх, когато достигнете оргазъм. Интересното е, че можете да получите хормони на щастието, без да вършиме секс. Например прегръдката на обичан човек е мощен метод за освобождение на окситоцин.

Масажът създава хормони

Следващият път, когато обичаният ви изиска разтриване на гърба, знайте, че има изгоди и за вашето тяло. Доказано е, че масажът и всяко прелестно допиране създава хормони на щастието както в масажиста, по този начин и в индивида, който получава масаж. Същото може да се каже и за лечебни практики като акупунктура, хиропрактика и хидротерапия. Те ви оказват помощ да се отпуснете и даже да се отървете от лека болежка.

Медитацията също освобождава серотонин, мелатонин и допамин

Въпреки обстоятелството, че медитацията стана известна в последно време, малко хора към момента я практикуват. Например, скорошно изследване измежду британците сподели, че единствено 26% от жителите на кралството от време на време се занимават с медитация. Но на вятъра – медитацията ни оказва помощ да отпуснем тялото и да се научим да фокусираме мозъка по-добре.

Смехът е толкоз ефикасен, че е форма на терапия за лекуване на стрес

Когато се смеем, стартира дейното произвеждане на ендорфин, което към този момент понижава напрежението, усъвършенства имунитета и настроението. Така че обичаната ви комедия е превъзходен метод да „ убиете “ времето с изгоди за здравето.

Дълга разходка в гората

Още при започване на 80-те години на предишния век откриватели в Япония създадоха нов метод за възстановяване на настроението, „ горско къпане “. Това се отнася за дълга разходка в гората, по време на която като че ли сте потопени в природата. Доказано е, че сходни практики покачват осведомеността за света и освобождават хормони на щастието.

Да кажеш „ благодаря “ е освен учтиво, само че и потребно за здравето

Изследванията демонстрират, че когато благодарим на някого, мозъкът ни го интерпретира като нещо позитивно, сходно на похапване на обичаната ни храна или гледане на ефирен сериал. Същото се случва, когато чуем „ благодаря “, адресирано до себе си – хормоните на щастието стартират да се създават интензивно заради обстоятелството, че влизаме в обществен контакт и се оказваме потребни на някого.

Използвайте силата на миризмата

Известно е, че миризмите могат да ни върнат към приятни мемоари (както и такива, които бихме желали да забравим завинаги). Каним ви да употребявате силата на миризмата във ваша изгода! Доказано е, че някои етерични масла задействат мозъка да създава серотонин и допамин и това са лавандула, лимон и бергамот. Между другото, по тази причина ароматерапията е толкоз известна измежду тези, които постоянно изпитват стрес или са склонни към депресивни разстройства.

Поставете си дребни ежедневни цели

Когато реализираме даже дребни цели, мозъкът ни схваща: „ Мога да го направя! “ Това прелестно чувство освобождава допамин и серотонин, покачва самочувствието и най-важното ви предизвиква да покорявате още планини. Поставете си дребни ежедневни цели: да вземем за пример, извървете повече от 5 километра, изпечете бисквитки, свършете работа, която сте отлагали дълго време, прекарвайте по-малко време в обществените медии от нормално. Големите достижения, несъмнено, са по-приятни – само че те лишават доста време.

Припомняйте най-ярките и позитивни събития в живота си

Нашият мозък не вижда разликата сред спомен и това, което се случва сега. Ето за какво, когато си спомняте нещо прелестно, мозъкът ни принуждава да преживеем всички тези усеща, които са останали в предишното. Това освобождава хормоните на щастието и дава мощен прилив на сила.

И музиката, и пеенето оказват помощ за освобождението на окситоцин

Според изследване, хората след сърдечна интервенция се възвръщат по-бързо, в случай че слушат музика всеки ден, защото окситоцинът понижава равнищата на стрес и болежка.

Източник: actualno

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР