Как да изглеждат столичният площад Света Неделя и пространствата край

...
Как да изглеждат столичният площад Света Неделя и пространствата край
Коментари Харесай

Трамваят на Света Неделя може и да се отмести, обсъждат проекта за площада

Как да наподобяват столичният площад " Света Неделя " и пространствата край него ще разискват през днешния ден жители и специалисти под купола на Ларгото. 

Обществено разискване е проведено от " Архитектура и градоустройство " от 18,30 часа, а " Заданието за създаване на концептуален архитектурно-градоустройствен план за площад “Света Неделя ” е направено от екип на " Центъра за научни проучвания и планиране " към Университета по архитектура, строителство и геодезия отпред с доцент доктор арх. Валери Иванов.

Трансформацията на площада и обвързваните с него пространства ще преминат през три стадия. Първият е въвеждането на пешеходен сектор по бул. „ Витоша “ от ул. „ Алабин “ до бул. „ Ал.Стамболийски “, както и по ул. „ Съборна “.

Вторият е привързан с усъвършенствана и по-гъвкава организация и контролиране на директното придвижване, преминаващо през централната градска част и въвеждане на зона с ограничаване на скоростта и по булевардите в нейния обсег – пешеходен сектор по бул. „ Княгиня Мария Луиза “ от бул. „ Ал. Стамболийски “ до бул. „ Тодор Александров “, трамвайно придвижване по бул. „ Ал. Стамболийски “ от бул. „ Княгиня Мария Луиза “до бул. „ Хр. Ботев “. 

Третият стадий включва и нормативни промени за понижаване на интензивността на автомобилното движение и транспортно усмиряване – пешеходен сектор или сектор със споделено придвижване по бул. „ Княгиня Мария Луиза “ от бул. „ Т. Александров “ до ул. „ Екзарх Йосиф “ и опция за прекосяване на пешеходци през кръстовището на бул. „ Княгиня Мария Луиза “ и бул. „ Т. Александров “, както и обвързване с спомагателна електрическа автобусна линия.

Да се посадят още дървета, които гълтам шума, да се изградят места за сядане, беседки, чешми, фонтани, осветителни тела, а контейнерите за отпадък да слязат подземен, планува още заданието. 

Целта е площадът да се трансформира в един от „ зелените акценти “ на градския център. Проектантите обаче би трябвало да се съобразят с ред особености в пространството на пл. " Света Неделя ". Сред тях са предстоящата система за общински колела, поява на нощен превоз, обезпечаване на налична среда за хора в неравностойно състояние до всички зони и
обекти в обсега на плана, места за престой на таксита и др. 

Проектните решения би трябвало да имат поради и условията на НСО за обезпечаване на автомобилен достъп от бул. “Княгиня Мария Луиза ” до основния вход на хотел “София Хотел Балкан ” и зона за престой на конвой от моторни транспортни средства;  авариен маршрут за обезопасен излаз от хотела към ул. “Съборна ”, авто достъп от бул. “Княгиня Мария Луиза ” до южния вход на катедрален храм  “Света Неделя ”; автомобилен достъп до основният вход на Софийска света митрополия. 

Важно е и да се осигури безопасно напредване от трамвайните спирки до пешеходните зони и назад, включително преосмисляне на местоположението на спирките, както и ревизиране на трасето на трамвайната линия, написа още в заданието. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР