Как да изберете подходящите джанти и втулки за джанти за

...
Как да изберете подходящите джанти и втулки за джанти за
Коментари Харесай

Избор на подходящи джанти за автомобила – какво трябва да знаем?

Как да изберете подобаващите джанти и втулки за джанти за вашия автомобил? Ако разгледаме рафтовете на магазините за авточасти можем да видим няколко типа джанти:

• Щамповани, които са в действителност бюджетен вид - стоманени джанти, най-често от заводски комплект коли.
• Лети - излети джанти за всеки усет и с друга форма.
• Ковани - джанти с висока здравина, създадени по технологията за горещо коване.
• Сглобяеми джанти - състоят се от кована джанта и лята " плоча ", като съчетават преимуществата на лети и ковани колела.

Най-разпространени са летите джанти, окомплектовани с . Именно върху тях те постоянно се трансплантират от " щамповане ", което се изяснява с огромното многообразие от форми и лекото им тегло. Каква е изгодата? Алуминиевите джанти понижават общото тегло на автомобила, обезпечават дружелюбна реакция на кормилното ръководство и просто усъвършенстват външния тип на транспортното средство.

Кои джанти да поставите на автомобила си, зависи от вас.

И с цел да може да паснат, помислете за следните параметри:
• Размер
• Диаметър на отвора в центъра на джантата
• Броят и диаметъра на местоположението на монтажните отвори
• Ширина на джантата
• Размерите на съответните втулки за джанти

Диаметърът на обиколката на джантата

Диаметърът на обиколката на джантата в инчове се отбелязва с буквата R и число след нея. Допустимите диаметри на джантите за съответен автомобил са посочени в управленията за употреба и на стикерите на вратите. Не се предлага да се отклонявате от тях - геометричната несъответственост на джантите трансформира параметрите на окачването и форсира износването на съставените елементи на шасито.

Въпреки това, превишаването на допустимия диаметър с един или два инча (ако приемем, че е определена вярната нископрофилна гума) нормално може да премине и без никакви последици. Но постоянно би трябвало да си имате едно мислено.

Диаметър на централния отвор

Той е посочен в милиметри. Той би трябвало да съответствува с диаметъра на центриращия зъб на главината на транспортното средство. Отклонение на този знак надолу не е позволено, защото дискът просто няма да се побере на главината. Ако несъответствието се окаже огромно, може да се центрира джантата, като се употребява набор от специфични отдалечени пръстени.

Интересен факт е, че доста производители вършат джанти с централен отвор, който съзнателно е с повишен диаметър и към него обезпечават набор от адаптерни пръстени. В резултат на това джантата може да бъде конфигурирана на разнообразни модели коли.

Ширина на джантата

Ширината на джантата се мери в инчове и се отбелязва с буквата J. Прекалено необятните джанти могат да влязат в контакт с калника на автомобила или съставените елементи на окачването. Освен това параметърът на ширината на джантата въздейства върху избора на подобаваща гума - тя би трябвало да бъде с 25% по-малка от ширината на профила на гумата.

Използването на прекомерно тесни или прекомерно необятни джанти е нежелателно, защото е изпълнено с нарушаване на дизайнерския профил на гумата. Все отново се позволяват леки странични отклонения: 0,5-1 " за дискове до 15 " и 1-1,5 " за дискове над 15 ".

Изместване на джантата

Изместването на джантата дефинира отклонението на центъра на колелото от точката на закрепване към главината. Тя може да бъде 0, позитивна (главината на диска стърчи на открито по отношение на междинната ос на джантата) и негативна (главината е вдлъбната във вътрешността, по отношение на оста).

Трябва да се означи, че джантите на колелата с погрешно изместване усилват или понижават следата и могат да причинят ускорено изхабяване на възлите на окачването или лагерите на колелата заради неравномерно систематизиране на натоварването.

При потребност от промяна на джанти, слагане на втулки за джанти и изобщо, всичко, обвързвано с сходен ремонт, най-хубавият вид е да потърсите профилирана помощ в автосервиз. Самостоятелната замяна не е целесъобразна и може да изиграе неприятна смешка на притежателя на автомобила.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР