Как да изберем в кой фонд да внасяме парите си

...
Как да изберем в кой фонд да внасяме парите си
Коментари Харесай

Как да изберете пенсионен фонд за втора пенсия

Как да изберем в кой фонд да внасяме парите си за втора или трета пенсия?

В повсеместен пенсионен фонд наложително се обезпечават за спомагателна пенсия родените след 31 декември 1959 година
В професионален пенсионен фонд наложително се обезпечават за пенсия хората, работещи при изискванията на първа и второкласен труд.
Има и трети дирек – в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване.

Този вид обезпечаване се прави посредством частни доброволни пенсионни фондове, ръководени от пенсионноосигурителни сдружения.
Изборът на фонд е персонален и би трябвало да се основава на съществено изследване на фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване.
На процедура обаче множеството хора не избират сами фонда си, а са служебно разпределени или се доверяват на избора на работодателя си.

В 3-месечен период от сключването на първия трудов контракт или в случай че човек стартира независим бизнес и се постанова да се самоосигурява, е длъжен да стартира да внася осигуровки за втора пенсия в повсеместен пенсионен фонд.

За задачата би трябвало да подаде  заявление за присъединяване в УПФ (заявление за участие) до сдружението, ръководещо определения от него фонд .

В случай че не подаде заявление или го направи след посочения период, ще бъде служебно разпределен на инцидентен принцип.

Практиката демонстрира, че  в множеството случаи хората не избират фонд , най-много когато приказваме за наложително в допълнение обезпечаване за пенсия.

През 2021 година, за която има данни, във фондовете за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване, които са 9 на брой, служебно са разпределени общо 78 053 лица, от които 67 840 лица в универсалните фондове и 10 213 лица в професионалните фондове, демонстрират данните на Комисията за финансов контрол.

Служебно разпределените българи са 93.57 на 100 от общия брой постъпили лица (от новоприети заявки и служебно разпределени) в универсалните фондове и 81.66 на 100 в професионалните.

„ Изборът на УПФ е персонален и свободен и вие не сте длъжни да се преценявате с рекомендациите на трети лица, в това число и с тези на вашия шеф.

При или във връзка този избор пенсионноосигурителните сдружения, техните акционери, осигурителни медиатори или други лица нямат право да ви дават, да ви оферират или да ви дават обещание под каквато и да е форма специфични привилегии, дарове, услуги или други облаги “ , поучават от Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

Важно е да знаете, че всяко лице, подлежащо на пенсионно обезпечаване в УПФ, може да се обезпечава единствено в един фонд.
Ако подаде повече от едно заявление за присъединяване в два или повече фонда, се смята, че не е направил избор и също ще бъде служебно разпределени.
Това, че сте избрали повсеместен пенсионен фонд, не значи, че сте избрали и професионален пенсионен фонд (ППФ), в случай че имате обвързване за обезпечаване и в подобен тип.
В този случай е належащо да подадете настрана заявление за присъединяване в ППФ.
Общият брой на обезпечените лица във всички фондове за в допълнение пенсионно обезпечаване у нас към края на септември 2022 година е 4 900 034 души, като нараства за година с 1,50 на 100.

Общо 10 150 индивида към този момент получават втора пенсия, от които 966 пенсионери с пожизнени пенсии и 9 184 лица с разсрочени заплащания.

Един от критериите  за избор на повсеместен пенсионен фонд може да е доходността на пенсионния фонд.
Данни на КФН демонстрират, че доходността на фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване за двегодишен интервал е приблизително -2,13%
. Те влагат тези средства, по тази причина е обикновено да има позитивна и негативна рентабилност, изясняват от КФН.
За интервала 30 септември 2020 година до 30 септември 2022 година доходността на фондовете е от -0,05% до -5,42%.
Само един фонд регистрира позитивна рентабилност от 0,46%. За съпоставяне за интервала от 30 юни 2020 година до 30 юни 2022 година шест от деветте фонда за наложително в допълнение пенсионно бяха с негативна рентабилност, само че три, въпреки и по-малки, са имали позитивна рентабилност.
Това обаче не би трябвало да бъде единственият аршин за избор на фонд.
Според специалисти би трябвало да бъде взето поради и общоприетото отклоняване, което мери риска на капиталовия портфейл.
Неговата стойност демонстрира каква е степента на риска на вложенията при реализиране на избрана рентабилност.
Трябва въпреки всичко да се има поради, че фондовете за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване имат съществени ограничавания в какви активи (ценни книжа) да влагат и портфейлът им е прекомерно закостенял.

Друг аршин , който могат да употребяват хората, избиращи пенсионен фонд, е да ревизират с какъв брой всеки от тях е актуализирал пенсиите през предходната година да вземем за пример.
Актуализацията на втората пенсия не е уредена в целокупност, а  е оставена на преценката на пенсионните сдружения.
Пожизнената пенсия за напреднала възраст от повсеместен пенсионен фонд се актуализира всяка година.
Тази актуализация се прави с не по-малко от 50 на 100 от превишението на осъществената рентабилност над техническия лихвен %.
При рентабилност по-висока от техническия лихвен %, пенсията ще се усили, а при по-ниска, пенсията може да се понижи при избрани условия, само че не по-малко от обезпечения размер на пенсията.

Как да ревизирате в кой фонд се осигурявате за спомагателна пенсия

Ако не сте избрали сами фонда си за спомагателна пенсия, може да ревизирате по няколко метода, къде постъпват вноските ви.

Това може да бъде направено в Дирекция „ Допълнително наложително пенсионно обезпечаване ” на Националната организация за приходите (НАП) по един от следните способи:
посредством електронната услуга „ Проверка на пенсионен фонд “ , при която обаче се изисква да имате личен идентификационен код (ПИК), който може да се получи гратис от всеки офис на Национална агенция за приходите. на имейл [email protected]  – питане, свободен текст, само че пък би трябвало да имате електронен автограф, с цел да подпишете запитването; по пощата  – питане, свободен текст до Централно управление на Национална агенция за приходите, на адрес София 1000, бул. Ал. Дондуков № 52; на място в Централното ръководство на Национална агенция за приходите , дирекция Допълнително наложително пенсионно обезпечаване, на адрес София 1000, ул. „ Врабча “ № 23, против документ за самоличност; на осведомителния телефон на Национална агенция за приходите  – 0700 18 700 – изисква се въвеждане на ЕГН и номер на персонална карта.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР