Как да изберем в кой фонд да внасяме парите си

...
Как да изберем в кой фонд да внасяме парите си
Коментари Харесай

Как да изберете пенсионен фонд за втора пенсия

Как да изберем в кой фонд да внасяме парите си за втора или трета пенсия? В повсеместен пенсионен фонд наложително се обезпечават за спомагателна пенсия родените след 31 декември 1959 година В професионален пенсионен фонд наложително се обезпечават за пенсия хората, работещи при изискванията на първа и второкласен труд. Има и трети дирек - в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване. Този вид обезпечаване се прави посредством частни доброволни пенсионни фондове, ръководени от пенсионноосигурителни сдружения.

Изборът на фонд е персонален и би трябвало да се основава на съществено изследване на фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване. На процедура обаче множеството хора не избират сами фонда си, а са служебно разпределени или се доверяват на избора на работодателя си.

В 3-месечен период от сключването на първия трудов контракт или в случай че човек стартира независим бизнес и се постанова да се самоосигурява, е длъжен да стартира да внася осигуровки за втора пенсия в повсеместен пенсионен фонд. За задачата би трябвало да подаде заявление за присъединяване в УПФ (заявление за участие) до сдружението, ръководещо определения от него фонд. В случай че не подаде заявление или го направи след посочения период, ще бъде служебно разпределен на инцидентен принцип.

Практиката демонстрира, че в множеството случаи хората не избират фонд, най-много когато приказваме за наложително в допълнение обезпечаване за пенсия. През 2021 година, за която има данни, във фондовете за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване, които са 9 на брой, служебно са разпределени общо 78 053 лица, от които 67 840 лица в универсалните фондове и 10 213 лица в професионалните фондове, демонстрират данните на Комисията за финансов контрол. Служебно разпределените българи са 93.57 на 100 от общия брой постъпили лица (от новоприети заявки и служебно разпределени) в универсалните фондове и 81.66 на 100 в професионалните.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР