Как да избегнем заразяването от кърлежите и летните вируси през

...
Как да избегнем заразяването от кърлежите и летните вируси през
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Над 20% от кърлежите носят лаймска болест

Как да избегнем заразяването от кърлежите и летните вируси през лятото посъветва проф. Тодор Кантарджиев - шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Над 20% от кърлежите във всички области са инфектирани с лаймска болест поради мишките, плъховете и ненапълно бездомните кучета. На здравното министерство са дали карта на България за кърлежите, които предходната година са изследвали за лаймска болест.

За да се избегнат кърлежите проф. Кантарджиев предизвести: " Не ходете там, където има треви и където може да има кърлежи, не пускайте децата си. Второ - постоянно се оглеждайте за кърлежи, тъй като кърлежът, в случай че е малко стоял - няколко часа на тялото - не може да съобщи зараза. Третото - дали сме една директива, която РЗИ е популяризирало посредством своите уеб сайтове ".

Пръскането против кърлежи е добре, само че не би трябвало по-късно да е валяло, би трябвало да има поредност от сухи дни, изясни проф. Кантарджиев.

Запитан по какъв начин да се избегнат летните вируси, проф. Кантарджиев предизвести, че храната от скотски генезис би трябвало да е добре термично обработена - добре изпечена, добре сварена, не се ядат кюфтета-аланглета, добре опържена.

По думите му всяка животинска храна, която е стояла повече от четири часа на стайна температура, не в ледник, е към този момент риск за здравето.

Доста случаи на морбили има в прилежащи на България страни - в Източна Сърбия, в Северна Гърция и в Румъния. На този декор България " се държи добре ", добави проф. Кантарджиев.

Диспропорциите са най-големият проблем на българското опазване на здравето, съобщи проф. Кантарджиев.

Според него, измененията в опазването на здравето би трябвало да стартират с решаването на насъбраните диспропорции. Не бива да се позволяват диспропорции и при специалностите - цялата система на ХЕИ остана без лекари, даде образец проф. Кантарджиев.

" Не може едно нещо да се свръх финансира, а друго, което не е по-малко значимо да не се (финансира), разяснява той. " Който най-вече вряка, му се дава най-вече ", съобщи проф. Кантарджиев. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР