Как да избегнем подвеждащите реклами в интернет, така че по-късно

...
Как да избегнем подвеждащите реклами в интернет, така че по-късно
Коментари Харесай

Как да избегнем капаните в интернет, които дърпат от джоба ни


Как да избегнем подвеждащите реклами в интернет, тъй че по-късно да не ни се постанова да плащаме нежелани артикули или абонаменти? Съвети в тази посока даде мрежата от Европейски потребителски центрове ECC-Net посредством центъра си в София.

Най-често сходни зарибяващи реклами за безвъзмездни пробни пакети или евтини предложения се срещат в обществените медии или като изскачащи банери. Те увличат потребителите в импулсивни, недомислени и даже нежелани покупки. Умението да се разпознава клопката, както и познаването на правата на потребителите е основният миг в опълчването на всяка нежелана договорка.

Въпреки това огромно изследване в 6 европейски страни (Швеция, Норвегия, Финландия, Нидерландия, Белгия и Австрия) демонстрира, че хората към момента имат лимитирани знания за правата си, що се отнася до нежелана поръчка или абонаментен капан. Потребителите не са наясно, че имат право на отвод, както и опция да изискат от банката да им върне взетата сума от кредитната карта. Според изследването междинната сума на абонаментен капан, в който са попадали потребителите от шестте страни за последните 3 години, е била 116 евро.

Основните недоволства в ЕПЦ България, свързани с нежелани абонаменти, са заради начисляване на по-голяма сума пари към сметката за телефон, когато потребителят преглежда разнообразни уеб сайтове за занимания през телефона си. Докато сърфира, той получава SMS, че е длъжен да заплати избрана сума за абонамент, какъвто в действителност не е желал да направи. Ако не желае да бъде абониран за услугите – би трябвало да изпрати нов SMS за отвод, който също е на забележителна цена.

В тази връзка Центърът даде 5 лесни за осъществяване съвета:

1. Преди да въведете името, имейл или адрес в даден уебсайт, проверете дали ще бъдете обвързани с покупка или абонамент.

2. На уеб страницата би трябвало да бъде ясно посочено, когато се поръчва пробна стока или услуга дали по-късно се подписва наложителен абонамент.

3. Не се изисква да плащате или да връщате пакет, който не сте поръчали.

4. Продавачът е този, който би трябвало да потвърди, че Вие сте се съгласили да извършите дадена покупка/поръчка.

5. Ако продавачът изтегли пари от платежна карта без Ваше единодушие, то може да подадете тъжба до банката си и да поискате да Ви се възстановят.

ECC-Net показа и видео с информация за характерностите на клопките, в които може да попадне човек. Целта на филмчето е да даде опция на потребителите да разпознават по-добре тези онлайн клопки и да ги заобикалят. (Видеото може да се види тук: https://goo.gl/xBCfQS).

„ С това видео и нашите препоръки се надяваме да дадем опция на потребителите да реагират съответно, в случай че бъдат притиснати да създадат покупка, както и да могат да заобикалят съмнителните оферти ", разяснява Игнат Арсенов, шеф на ЕПЦ България.

ЕПЦ България е част от мрежа от 30 потребителски центъра в Европейски Съюз, Исландия и Норвегия, които работят дружно, с цел да позволяват потребителски разногласия по непринуден път. В България ЕПЦ действа към Комисията за отбрана на потребителите.

offnews.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР