Как бихте реагирали, ако ви кажем, че България е оставила

...
Как бихте реагирали, ако ви кажем, че България е оставила
Коментари Харесай

Спортни хроники: Какво е Bulgarian Bag и защо дори холивудски звезди тренират с българското изобретение?

Как бихте реагирали, в случай че ви кажем, че България е оставила сериозна диря в тренировките – освен във фитнес такива, само че и такива за още редица други спортове? Приносът е на Иван Иванов и се споделя Bulgarian Bag, или Българска торба на български. През тази година изобретението му навършва тъкмо 15 години, като продължава да набира все по-голяма известност измежду спортисти, фенове на тренировките и даже холивудски звезди.

„ Една от аргументите, заради които обичам да упражнявам с Питър Лий Томас (фитнес треньор – б.а.), е, че той постоянно измисля занимателни извършения. Поддържа ме свежа и този петък не беше изключение.

Наскоро, Питър ми сподели Българската торба (Bulgarian Bag), която е основана за трениране на олимпийски спортисти, и незабавно се възпламених! Използваме тези торби за мощ, кардио, за всичко! “

Това написа актрисата Холи Бери в Instagram предходната година, добавяйки фотография на тренировката си с Българската торба. 53-годишната холивудска звезда продължава да поддържа изключителна фигура, като към този момент и българското откритие е част от тренировките й.


Какво, в действителност, е Bulgarian Bag и кой стои зад нея?

Българската торба е измислена от някогашния играч по класическа битка и сегашен треньор Иван Иванов. Роденият през 1968 година в Казанлък Иванов е вицесветовен първенец от 1994 година, а на Олимпиадата в Атланта през 96-а приключва на пето място.

Успехите му като треньор обаче надалеч надминават тези в спортната му кариера. Иван стопира да се състезава през 1997-а и незабавно отпътува за Съединени американски щати, където е поканен особено от Американската федерация по битка.

Започва работа като помощник-треньор в Олимпийския подготвителен център в Колорадо Спрингс и към този момент повече от 20 години е един от най-именитите треньори освен в Щатите, само че и по целия свят.

Иванов изобретява Българската торба в търсене на нови способи за подготовка, които да показа на състезателите си. Първата торбичка, както той я назовава, е основана в България през 2005 година, след което съумява да я патентова в Съединени американски щати и Европа.

Уредът става извънредно известен, посредством и на взрива на новите способи на трениране и от елементарните хора. Българската торба е съвършена за по-динамични функционални тренировки, тъкмо както я употребява и Холи Бери.

Името не е измислено персонално от българина, а от американски спортисти и треньори, които са работили с Иванов, с цел да се свързва изобретението с него и работата му. Идеята за Българската торба идва от метода, по който овчарите носят на врата си агнетата по Гергьовден.

„ Хващат ги за краката и ги премятат през главата. Идеята ми тук бе да основа безвреден апарат, с който да се упражняват разнообразни придвижвания в битката, при което се включва присъединяване на повече мускулни групи, когато се упражняват захвати.

Другата цел беше с уреда да упражняват по едно и също време група хора. Затова той стана доста подобаващ за фитнес – държи се на раменете, само че с него се вършат доста извършения за кръста и краката. Според предназначението му, той може да тежи сред 5 и 38 кг “, споделя Иванов в изявление за „ 24 часа “ от 2015 година

Самата торба е направена от кожа, а вътре е цялостна с пясък, железни дробинки и текстилни материали. Торбата е направена тъй че да не предизвиква болежка на трениращия, защото борците я употребяват и за хвърляния, които се вършат неведнъж по време на тренировки.

Българската торба може да се употребява по доста разнообразни способи – като спомагателна тежест върху раменете при клекове и напади, като пудовка и като спомагателен апарат в по-експлозивните тренировки.

Използва се освен от борците, само че и в съвсем всички бойни спортове. Много подобаващ е за феновете на фитнеса и кросфита, а в интернет е цялостно с видеа на хора от целия свят, употребяващи Bulgarian Bag.

И една от тях е Холи Бери.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР