Как бихме могли да разберем доколко сме защитени от коронавирусна

...
Как бихме могли да разберем доколко сме защитени от коронавирусна
Коментари Харесай

Ваксинирани срещу COVID-19: Какво следва?

Как бихме могли да разберем до каква степен сме предпазени от коронавирусна зараза след използване на ваксина, чиято резултатност в никакъв случай не е 100% (при някои производители 95%, при други 84%, трети 70% и така нататък, и то след втората ваксинация)? Може би това е най-важният въпрос, който си задаваме сега.Има елементарен и научно потвърден метод, по одобрен патентован стандарт, а точно съществуването на вирус-неутрализиращи антитела във вашата кръвна плазма.



Ако към този момент сте се ваксинирали против SARS-CoV-2, бихте ли желали да знаете успеваемостта на поставената ваксина по отношение на вашата имунна система, по какъв начин сте реагирали и кой е критерият, по който това бива оценено?

Всеки пациент, който е имунизиран или преболедувал COVID-19, в хода на имунния отговор против вируса образува антитела, ориентирани против избрани характерни сектори на вируса. Това са необикновен вид имуноглобулинови молекули, които са характерни против тъкмо избрана конструкция на SARS-CoV-2 и се назовават вирус-неутрализиращи антитела. Те се появяват в най-високи концентрации приблизително 10-20 дни след първите признаци. Вирус-неутрализиращите антитела се свързват със конструкция на шиповидния Spike гликопротеин на ковид, наречена RBD (рецептор-свързващ домейн). По този метод антителата не разрешават навлизането на вируса в клетката и последващото й възпаление. Именно тези вирус-неутрализиращи антитела са " потребните ", функционално дейни, защитни молекули, предпазващи ви от възпаление и оценка на хуморалния ви имунитет.

Американската компания GenScript® е единствената в света, патентовала и записала своя неповторим артикул cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody тест за оценка на вирус-неутрализиращи антитела в кръвен серум или плазма в Американската Агенция по храни и медикаменти (FDA) и Европейските CE-IVD регулаторни органи за ин витро диагностични медицински произведения.


Какво съставлява пробата cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody test?
cPass™ е кръвен тест, който регистрира наличието на защитните антитела, като ги разграничава от останалите, които нямат такава протективна стойност. Това е единственият в страната FDA-лицензиран тест, който спада към така наречен ензимно-свързани имунни проби (ELISA). Те от своя страна са златният стандарт за диагностиката на редица други вирусни и бактериални болести. На процедура пробата имитира в лабораторни условия опцията за свързването на вируса към неговия рецептор в човешката клетка, наименуван АСЕ-2, и по какъв начин наличието на антителата, ориентирани тъкмо против RBD в серума на пациента, повлиява това.

Отрицателен резултат от този тест демонстрира, че пациентът не е образувал вирус-неутрализиращи антитела и има възможност да бъде инфектиран.

Положителен резултат от този тест се чака при всички лица, които са имунизирани и при които имунната система се е задействала да образува характерни антитела.



По този метод може да бъде оценена успеваемостта на поставената ваксина за самия субект.
Какви са разликите сред cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody test и другите налични на пазара проби, които мерят антитела, предлагани от лабораториите у нас?
За разлика от другите антителни проби, които мерят имуноглобулини от избран клас и работят с антигени от самия вирус, cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody пробата употребява непосредствено АСЕ-2 молекулата - рецепторът, за който се захваща RBD на SARS-CoV-2. Наличните проби, които дефинират IgG или IgM, главно откриват вирус-свързващите антитела, а не функционално ефикасните анти-RBD вирус-неутрализиращи антитела.
Защо е значимо тестването за вирус-неутрализиращи антитела?
Различните ваксини имат друга успеваемост и другите човеци генерират друг по мощ и успеваемост имунен отговор към имунизациите. Установяването на вирус-неутрализиращите антитела е от сериозно значение и съставлява справедлив белег за оценката на успеваемостта на имунизацията на самостоятелно равнище. Тестът е потребен за оценката на хуморалния имунитет, както след имунизация (проверете съществуването на антителата след 21-вия ден от имунизирането и изискайте документ от съответната лаборатория, която е оторизирана да прави теста от листата по-долу), по този начин също след преболедуване. Вече са в ход условия за представянето на формален документ за построени вирус-неутрализиращи антитела - след имунизация или след преболедуване като да вземем за пример неотдавна оповестен държавен документ в Австрия.

Има публично написани разпореждания, като изключени от карантина, с оглед пътешестване са лицата, които спадат в следните приравнени по значимост категории:
Наличие на негативен PCR тест за SARS-CoV-2; или Документ от лекуващия доктор за минала COVID-19 зараза през последните 6 месеца; или Наличие на позитивен тест за вирус-неутрализиращи антитела против SARS-CoV-2 през последните 6 месеца
Къде може да бъде извършен този тест?

Търсете теста на GenScript® в следните лаборатории провеждането на това проучване.



Материалът е възложен от Елта-90 М.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР