Как би могло да изглежда сближаването с Русия на Владимир

...
Как би могло да изглежда сближаването с Русия на Владимир
Коментари Харесай

С Путин или срещу Путин? Първият тест за Макрон е днес

Как би могло да наподобява доближаването с Русия на Владимир Путин, което желае Еманюел Макрон? Френският президент се надява да направи през днешния ден първи пробив по тематиката Украйна, който може да успокои европейците, разтревожени от едностранните му дейности във връзка с Русия.

Държавният глава ще събере за пръв път господаря на Кремъл и неговия украински сътрудник Володимир Зеленски в Елисейския замък. Заедно с немския канцлер Ангела Меркел, те ще се опитат да намерят излаз от спора, който от 2014 година лиши живота на над 13 000 души в проруската източна част на Украйна.

" Това е значим тест за Макрон и за европейците. Той към този момент се изолира доста. Ако не получи нищо и по украинския въпрос, ще изпадне в още по-голяма изолираност ", счита Мишел Дюкло, някогашен дипломат и специалист по геополитика от института " Монтен ", френски мозъчен концерн.

Френският президент, който е най-видният водач в Европа, откогато стана ясно, че Меркел ще постави завършек на политическата си кариера, шокира сътрудниците си с думите си за НАТО (че е " мозъчна гибел " ), непреклонната си позиция по въпроса с разширението на Европейски Съюз и едностранните си начинания във връзка с Русия.

Днешната среща на върха ще бъде първата по рода си от 2016 година. Преговорите сред четиримата ръководители в " нормандски " формат - от името на френския район, където се състоя първата им среща на високо ниво през 2014 година - целят да приведат в деяние споразуменията от Минск. Тези спогодби разрешиха доста понижаване на насилието, само че политическата им част по този начин и не бе приложена.

Макрон знае, че европейските му сътрудници имат упования от него и споделя, че " ползите в областта на сигурността " на континента са негов безспорен приоритет. Той сложи постигането на прогрес по тематиката Украйна като авансово изискване за подновяването на разговора с Русия.

" Достатъчно съобразителен "

Полето за маневриране сред настояванията на Русия, която се стреми да резервира въздействие върху съседката си, и тези на Украйна, решена да си върне суверенитета върху Донбас, е много тясно.

Според Мишел Дюкло " Кремъл е задоволително съобразителен и схваща, че тази среща на върха би трябвало да бъде триумф ". " Трябва Макрон, Меркел и Зеленски да могат да кажат, че са получили нещо ", разяснява той пред Агенция Франс Прес.

Украинският президент, от своя страна, съобщи, че " нова замяна на пандизчии " - след тази на 7 септември - и " същинско прекъсване на огъня " биха били добър сигнал. Самият той е под напън, защото се бои да не се сътвори усещане, че прави доста отстъпки за степента на бъдещата автономност на района Донбас в Украйна.

Освен украинското предизвикателство, източноевропейците - Полша, балтийските страни и Румъния - които считат Русия за първостепенна опасност - и някои западни страни, в това число Германия, ще следят от близко за сигнали за доброжелателност от страна на президента Путин.

Макрон, съгласно който сигурността на Европа зависи от това да има стабилен разговор с Москва, само че без " доверчивост ", желае да има вяра, че съветският му сътрудник ще избере Европа пред Китай.

Всяване на ерес измежду европейците

Русия не може постоянно да бъде " деструктивна мощ, както бе в случаите със Сирия и Турция ", сподели френски дипломатически източник пред Агенция Франс Прес. " Не е трайна и надеждна тактика единственият ти лост за въздействие да бъде способността ти да навредиш ", добави той и уточни " дълбокото безпокойствие на Русия да не бъде оставена сама да се конкурира с Китай ".

Но Путин е прочут с това, че подценява Европейски Съюз и избира да води разговор с обособените страни. " Той вижда в подадената от Макрон ръка опция да всее ерес измежду европейците ", проучва Дюкло.

Според съветския анализатор Константин Калачов " ще бъде наивно да се счита, че Макрон може да окаже някакво въздействие на Путин " в опит да притегли Русия към Европейски Съюз.

" Има единствено един човек, който може да въздейства на президента Путин: това е самият президент Путин, които следва личната си политическа линия и личните си ползи ", споделя той пред Агенция Франс Прес. Колкото до украинския спор, " Путин няма интерес той да се задълбочава, само че желае всяко споразумяване да бъде реализирано съгласно неговите условия ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР