Как България ще реши въпросите за АЕЦ Белене“, за финансирането,

...
Как България ще реши въпросите за АЕЦ Белене“, за финансирането,
Коментари Харесай

Асоди: Брюксел разбра, че няма нищо лошо в европейска АЕЦ с руски технология и финансиране


Как България ще реши въпросите за АЕЦ „ Белене “, за финансирането, утвържденията от Европейски Съюз, лицензирането, въпросите за околната среда и площадката, зависи от събитията във вашата страна. Но нуклеарната сила би трябвало да бъде част от енергийния микс освен в този момент, само че и в бъдеще. Това съобщи в изявление за организация БГНЕС проф. Атила Асоди, акредитиран представител на унгарското държавно управление за АЕЦ „ Пакш “, в която „ Росатом “ следващата година ще стартира да построява два нови блока. По думите му, в Европейския съюз всяка страна членка има право да избере подобаващия за нея енергиен микс. И няма никакво несъгласие в това да си част от Европейски Съюз и да строиш АЕЦ с съветска технология. Русия обезпечава природен газ, нефт, нуклеарна технология и доста други скъпи артикули за страни членки на Европейски Съюз, безапелационен е Асоди и дава образец с Финландия, която също е избрала съветски реактори за АЕЦ „ Ханхикиви “. Няма нищо особено в това да купуваш нещо, изключително енергийни източници и енергийни технологии, от Русия. Трябва да се прави интелигентен избор от наличните благоприятни условия, твърди Асоди.

По отношение на АЕЦ „ Пакш-2 “ той изясни, че Унгария е създала механически условия и критерии за нуклеарна сигурност във връзка с технологията на атомната централа, които изцяло да подхождат на Директивата за сигурност на Европейски Съюз и на постфукушимските условия. Така се е оказало, че съветските нуклеарни технологии и по-конкретно реакторите ВВЕР-1200, които са от потомство „ 3 плюс “ извършват тези условия и дават отговор на равнищата за надеждност и сигурност. Асоди напомня, че изборът на съветската технология за АЕЦ „ Пакш-2 “, както и модела на финансиране на централата с привличане на междудържавен заем от Русия, който покрива 80% от цената на плана, са били подробно разследвани от Европейската комисия. След 2 години работа по проблема Брюксел е приел унгарската позиция и е дал „ зелена “ светлина на плана за АЕЦ „ Пакш-2 “. „ Не виждам никакви по-нататъшни трудности, които би трябвало да се преодоляват. Честно казано, не чакам бъдещи компликации с Европейски Съюз. Така че аз несъмнено съм оптимист за бъдещето на плана АЕЦ „ Пакш-2 “, разяснява професорът.

Асоди изясни, че останалите 20% от цената на плана се обезпечават със лични средства. „ Ако погледнете финансовите пазари, няма директни варианти за финансиране за интервал от 31 години, каквато ние имаме в междуправителствения заем. Тъй като строителството на АЕЦ е нескончаем развой, кредитна линия с отсрочено заплащане на главницата от 10 години, е мощно целесъобразна. Заради нуждата от огромно количество средства, такава кредитна линия е значителен предпазен механизъм за вярното реализиране на плана. Допълнително, можем да връщаме елементи от общия изтеглен заем когато и да е, което също е доста удобно. Като цяло това е кредитна линия, която устройва нашия атомен план съвършено “, разяснява Асоди.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР