Как България ще приеме еврото? Засега въпросът кога е под

...
Как България ще приеме еврото? Засега въпросът кога е под
Коментари Харесай

Как ще минаваме към еврото? Безплатен обмен и цени в двете валути

Как България ще одобри еврото? Засега въпросът " по кое време " е под въпрос, само че финансовото министерство разгласява за публично разискване. В него са разказани голям брой от детайлите за безпроблемна смяна на валутата, той е координиран и с Европейската комисия.

" Той урежда метода, по който една банкнота се сменя с друга. Това не е елементарно, само че належащо. Законопроектът се чакаше от дълго време ", изясни през днешния ден икономистът Красен Станчев в ефира на бТВ.

Законопроектът регламентира още методите за закръгляване след превалутиране на артикули, услуги, банкови сметки, скъпи бумаги, заеми, пенсии и прочие В него е планувано в датата на въвеждане на еврото всички сметки - разплащателни, депозитни, спестовни и други в локални банки, да бъдат еднократно, автоматизирано и гратис превалутирани в евро по формалния валутен курс. Още същия ден ще можем да теглим от тях единствено евро.

Всякакъв кеш ще можем да обменим гратис в продължение на 6 месеца в банки и някои клонове на " Български пощи ", а в Българска народна банка - безсрочно.

" Анализът на влияние на закона демонстрира, че разноските по промяна на банкноти и цените ще коства към 1 мрд. 200 хиляди лева ", счита Станчев. 

В плана се акцентират и ползите на влизането в еврозоната, като да вземем за пример спадането на лихвите. Предвидено е новият лихвен % по контракти за заем с изменчив лихвен % да не може да е по-висок от размера на лихвения % по тях преди датата на въвеждане на еврото.

Това може да сътвори заплаха за вземани на заеми, акцентира икономистът.

" При промяна на държавни управления, някой може да се отпусне и да стартира да взима заеми. Схемите за поддръжка могат да подтикват тези, които желаят да се наредят първи на опашки за дотации. Това не е добре за стопанската система ", означи той.

Ще има и преходен период, в който на всички места би трябвало да се одобряват и левове, и евро, и всички магазини да имат цени и в двете валути, изглеждащи по един и същи метод - само че това ще бъде за период от 1 до 12 месеца. Търговците ще са длъжни да връщат в евро.

Всичко това ще стане на дата, призната единомислещо от Съвета на Европейския съюз и България.

" Съставът на Централната банка би трябвало да остане и да си прави работата. Министърът на финансите би трябвало да си прави работата. България е включена в Международния сив лист за прането на пари. България би трябвало да излезе от там, с цел да може да влезе в еврозоната. Друго, неповторимо условие за България е върховенството на закона ", означи още Станчев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР