Как България посреща бежанците от Украйна? Бавят се процедурите, по

...
Как България посреща бежанците от Украйна? Бавят се процедурите, по
Коментари Харесай

Бежанците от Украйна у нас: Бавят се процедурите за медицинска помощ, работа и училище


Как България посреща бежанците от Украйна? Бавят се процедурите, по които украинците, избавили се у нас, да получават здравна помощ. Все още не е подготвен и механизмът за работа и за децата да тръгнат на учебно заведение.

Тази седмица ще е ясно дали са нужни законодателни промени за това, предвижда за bTV министъра на труда и обществената политика.

След шест дни път Марина идва в Бургас с две заболели деца. Временно леговище намират в стая в далечен квартал, само че не и медикаменти.

„ Синът ми има обструктивен бронхит и гнойна ангина, а щерка ми - ларингит. Аз знам с какво да церя децата си, само че без направление тук не можеш да купиш от аптеката антибиотик “, показва дамата.

Общо три украинчета са получили лекуване в държавната болница в Бургас.

„ Това е нашият лекарски дълг Това е! Пък кой ще заплати, ще забележим! “, споделя доктор Хрипсиме Каспарян, шеф на Второ детско поделение в УМБАЛ-Бургас.

Правата на здравна и обществена помощ, както и на труд, са обезпечени в статута на краткотрайна протекция.

- еднократна помощ за изключителни случаи в размер 375 лева Какво по-необичайно състояние от това да си без дом ида бягаш от войната “, споделя общественият министър Георги Гьоков.

За да стартират учебно заведение у нас, украинските деца би трябвало да имат номер, чието издаване към този момент лишава седем дни след идването.

„ Наистина процедурата към момента не е толкоз бърза очевидно. Не е добре това да продължава по този метод “, споделя Диян Стаматов, шеф на 119 СУ в София.

До момента в България са потърсили леговище към 11 300 деца от Украйна.

„ Подготвяме се за вид до 100 000 младежи и деца. Разбира се, в случай че отидем в по-екстремни обстановки... Подготвят се документи за финансиране от Европейски Съюз “, разяснява просветителният министър Николай Денков.

А пунктовете за банкет на украинци на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ и на „ Дуранкулак “ към момента не работят. При Русе съвсем няма искащи бежански статут.

Досега от тук са минали над 30 000 души, едвам 50-ина са поискали да протекция у нас. Пунктът при Дуранкулак ще проработи от на следващия ден, до през днешния ден чиновниците се образоваха по какъв начин да издават документи на украинците у нас.

До момента през страната ни са минали 70 хиляди бягащи от войната. 40% са останали у нас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР