Как бабите ни са разкрасявали великденските яйца - това може

...
Как бабите ни са разкрасявали великденските яйца - това може
Коментари Харесай

Как бабите ни са разкрасявали великденските яйца показват в НИМ днес, на Лазаровден

Как бабите ни са разкрасявали великденските яйца - това може да научи всеки, който посети през днешния ден, на Лазаровден, безплатните ателиета за писани великденски яйца в Детския учебен център към Националния исторически музей /НИМ/, оповестяват уредниците.
Занятията са част от плана "Представителна галерия: Сакралното пространство по българските земи 15-19-и в. ", осъществен с частичната финансова поддръжка на Министерството на културата.

Децата и техните родители ще имат опция да изписват и украсяват яйца по остаряла восъчна технология в стила на националната традиция и орнаментика под вещото управление на майстора в тази област доцент Светла Ракшиева, създател на книгата "Писано яйце за Великден ", и на експерти от НИМ. Материалите, инструментите и моделите ще бъдат обезпечени от уредниците. Предвидените за изписване яйца са кухи. Всеки може да отнесе със себе си нарисуваните от него мостри, като в същото време ще може да научи за традициите и обичаите на Лазаровден и Великден.

Ателието за писане на великденски яйца е първото от поредицата занятия, които тематично са свързани с изложбата в зала 4 на музея - "Сакралното пространство на религиозната просвета и националното изкуство по българските земи 15-19-и в. " и с показаните в нея предмети.

Следващите ателиета са за подготвяне на обредни хлябове - през април, калиграфски занимания - май, и разработване на глинени икони - юни.
Занятията през днешния ден са от 10.30 до 15.30 ч. За единични визити не е належащо записване. Групи се записват за 10.30, 12.30, 15.00 ч. по телефона или на имейл [email protected].
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР