КАИРО (Ройтерс) - Евакуациите на ранени жители на Газа и

...
КАИРО (Ройтерс) - Евакуациите на ранени жители на Газа и
Коментари Харесай

Евакуациите в Газа са преустановени след нападение с линейка - египетски източници

КАИРО (Ройтерс) - Евакуациите на ранени поданици на Газа и притежатели на непознати паспорти през Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах към Египет са прекратени от събота, само че египетски, американски и катарски публични лица споделиха, че има старания за тяхното обновяване.

Евакуациите бяха прекъснати след израелски удар в петък върху кола за спешна помощ в Газа, употребена за превозване на ранени хора, споделиха египетски публични източници. Израелските военни споделиха, без да показват доказателства, че транспортното средство е превозвало бойци на Хамас.

Преходът Рафах към Синайския полуостров в Египет е единствената изходна точка от Газа, която не се управлява от Израел. Камионите с филантропична помощ към момента съумяха да стигнат до територията, споделиха два египетски източника.

„ Вярваме, че ще (отвори) този следобяд “, сподели почитан чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати, поискал анонимност. „ Не ме дръжте за това “, добави служителят.

Евакуациите започнаха в сряда според договорка с интернационално ходатайство, целяща някои притежатели на задгранични паспорти, техните подвластни лица и някои ранени поданици на Газа да излязат от анклава. За разлика от предходните дни, граничните управляващи в Газа в неделя не разгласиха лист с утвърдени притежатели на задгранични паспорти и подвластни лица.

Стотици хора бяха евакуирани в съгласуваност с родните им страни, дружно с десетки ранени поданици на Газа. които получават здравна помощ в лечебни заведения в Синай.

Очаквайки от страната на Газа на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа в неделя, Маджед ал-Хувайхи, палестинец с немско поданство, сподели, че се тормози, че той и брачната половинка му и на три деца няма да бъде разрешено да преминат.

„ Пътят е рисков и нямаме гориво. Ситуацията е сложна “, сподели той.

Египетски чиновник сподели пред Ройтерс че египетската страна на границата е отворена както нормално за всички евакуирани, само че прекосяването е спряно заради бомбардировките в Газа. Египет поставя „ същински старания “ за обновяване на активността, сподели служителят.

Американският посланик сподели, че е имало „ доста работа “ за повторното отваряне на пропускателния пункт през последните 24 часа и счита, че казусът ще бъде решен.

„ Хамас насочва спомагателни претенции и всякога, когато това се случи, всякога, когато едната страна насочи искане, би трябвало да работите с всяка друга участваща страна по какъв начин да отговорите “, сподели американският посланик.

Катар, който изигра съществена роля в улеснението на филантропичната помощ и освобождението на заложници, сподели, че също по този начин упорства за обновяване на пресичания, само че не е избран график.

„ Бомбардирането на лечебни заведения и бомбардирането на коли за спешна помощ, които са част от това съглашение за конвоите на коли за спешна помощ за пренасяне на пациентите надалеч от заплахата, сигурно не оказва помощ “, сподели Маджед Ал Ансари, представител на Министерството на външните работи на Катар на брифинг в неделя.

„ Призоваваме всички страни, само че изключително окупационната войска, да подсигурява, че има безвредни направления и че съглашението, както е реализирано, се съблюдава “, добави той.

Объединените народи Генералният секретар и филантропичните организации, работещи в Газа, осъдиха въздушния удар на Израел върху кола за спешна помощ в петък.

Министерството на здравеопазването, шеф на болница и палестинското общество на Червения полумесец в следения от Хамас анклав обявиха, че израелският удар е се насочи към ескорт от коли за спешна помощ, евакуиращи ранени хора от обсадената северна зона на Газа.

(Репортаж от Юсри Мохамед в Исмаилия, Ахмед Мохамед Хасан в Кайро, Саймън Луис в Йерусалим, Ейдън Луис в Лондон и Андрю Милс в Доха; Написано от Нафиса Елтахир; Редактиране от Хю Лоусън, Конър Хъмфрис и Андрю Хевънс)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР