Кафето поскъпна до най-високите стойности от 10 години насам, а

...
Кафето поскъпна до най-високите стойности от 10 години насам, а
Коментари Харесай

По-скъпо! Цената на кафето се изкачи до 10-годишен връх


Кафето нарастна до най-високите стойности от 10 години насам, а анализаторите чакат напрежението на пазара да продължи до 2023 година, написа CNBC.

Контрактите за кафе с доставка през декември завършиха комерсиалната сесия в понеделник на цена от 2,34 $ за паунд. В четвъртък фючърсите върху кафето на нюйоркската Междуконтинентална борса доближиха 2,46 $, отбелязвайки най-високата цена от 2011 година насам, когато тя беше 3 $ за паунд.

Междувременно в петък референтната цена на Международната асоциация за кафе беше 2,07 $ за паунд, което е с 85% повече спрямо миналата година.

" Въпросът е до каква степен тези промени са дълготрайни. Мисля, че би трябвало да се съсредоточим върху това, което се случва в Бразилия тази година - ниски температури, доста бърз интервал на измръзване, който засегна някои от регионите на развъждане на кафе, и интервал на суша. Това сложи реколтата от 2022 година в нестабилно положение ", разяснява Оле Хансен, началник на отдел " Стокови тактики " в Saxo Bank.



Наред с неприятните климатични условия, рестриктивните мерки в доставките в международен мащаб оказват доста влияние върху пазара на кафе, защото производителите и фирмите, които преработват кафето в продукта, който пием, постоянно се намират в разнообразни страни.

Пазарната неустановеност се дължи и на страни експортьорки като Етиопия, която е на ръба на революция, и Виетнам, където се следи увеличение на случаите на Covid-19, а това може да засегне производството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР