Кафето и чаят са две от най-често срещаните напитки в

...
Кафето и чаят са две от най-често срещаните напитки в
Коментари Харесай

Чай или кафе?

Кафето и чаят са две от най-често срещаните питиета в света. И двете съдържат кофеин, антиоксиданти и могат да ви оказват помощ да се почувствате заредени, което затруднява избора сред двете.

Ето всичко, което би трябвало да знаете за разликите и приликите сред кафе то и чая и кое е по-добро за вашето здраве.

В кафе то има повече кофеин
И кафе то, и чаят съдържат кофеин, стимулант, който може да ви накара да се почувствате будни и заредени с сила.

Голямо изследване от 2015 година откри, че хората, които употребяват умерено количество кофеин, имат по-нисък риск от диабет вид 2, в сравнение с хората, които не употребяват никакъв. Те също по този начин са по-малко склонни да развият някои сърдечно-съдови болести, невродегенеративни болести - в това число заболяването на Алцхаймер и Паркинсон - и ракови болести като рак на дебелото черво, рак на матката и рак на черния дроб.

Една чаша кафе нормално съдържа 80 до 100 mg кофеин, съгласно доктор Кристофър Гарднър, шеф на изследванията за хранене в Изследователския център за предварителна защита в Станфорд. Една чаша чай , в противен случай, съдържа единствено 30 до 50 mg кофеин.

Матю Чоу, доктор, помощник по клинична специалност по неврология в Медицинския факултет на Университета в Калифорния, поддържа това изказване. " Най-общо казано, кафе то има два до три пъти повече кофеин спрямо черен чай с сходен размер ", споделя той.

Точното съответствие обаче зависи от няколко фактора, в това число:

Видът на чая
Количество чай , употребявано за подготвяне на чаша
Температурата на водата
Времето, през което чаят се оставя да се запари

5 преимущества на зеления чай и по какъв начин той може да помогне на паметта, кожата и костите ви
Черният чай да вземем за пример съдържа 48 мг кофеин, до момента в който зеленият чай съдържа единствено 29. Чистите билкови чай ове като чай от мента и чай от лайка не съдържат никакъв кофеин.

Важно е обаче да не консумирате прекалено много кофеин, който FDA дефинира като повече от четири до пет чаши кафе дневно. Това е по този начин, тъй като в остатък кофеинът може да аргументи:

Гадене
Диария
Безсъние
Безпокойство
Повишена сърдечна периодичност
В рискови случаи може да аргументи епилептични припадъци. Толерантността към кофеина на всеки е друга, по тази причина е значимо да се означи по какъв начин тялото ви реагира на него и да се поправя надлежно.

Чаят обезпечава по-трайна сила и внимание
Тъй като кафе то съдържа повече кофеин, в сравнение с чай , това ще ви даде по-голям подтик. Изглежда обаче, че чаят обезпечава по-устойчив енергиен подтик от кафе то.

Това е по този начин, тъй като чаят, за разлика от кафе то, съдържа L-теанин, химично вещество, което метаболизира кофеина за по- дълъг интервал от време. Малко изследване от 2008 година откри, че участниците, които употребяват композиция от L-теанин и кофеин, се оправят по-добре при тест за внимание, в сравнение с тези, които употребяват кофеин независимо. Изследването заключава, че композиция от двете усъвършенства както когнитивната успеваемост, по този начин и вниманието.

Както зеленият, по този начин и черният чай съдържат L-теанин - макар че зеленият чай има малко повече, към 6,56 mg, спрямо 5,13 mg от черния чай.

Кафето съдържа повече антиоксиданти

Защо антиоксидантите са толкоз значими за цялостното ви здраве
Както кафе то, по този начин и чаят съдържат антиоксиданти - химични съединения, които могат да понижат риска от избрани положения като рак или диабет.

" Кафето има повече антиоксиданти, в сравнение с чай ните препарати ", споделя Чоу. Проучване от 2013 година откри, че кафе то съдържа повече антиоксиданти от чая, горещия шоколад и аленото вино.

Общите антиоксиданти в кафе то включват хлорогенна, ферулова, кофеинова и n- кумарова киселини. Някои специалисти даже считат, че кофеинът е антиоксидант. Основен съставен елемент на зеления чай , наименуван катехин, също се смята за антиоксидант с противовъзпалителни свойства.

Консумирането на антиоксиданти под формата на кафе или чай може " евентуално да предотврати окислителното разграждане ", химическа реакция, която може да аргументи клетъчни увреждания, споделя Гарднър. " Ако извършите това, евентуално бихте могли да предотвратите или лекувате хронични дегенеративни болести ", като инсулт, рак, диабет и сърдечни болести, споделя той.

Само не забравяйте да пиете кафе и чай умерено за антиоксидантни изгоди, защото съществуването на повече от четири или пет чаши дневно може да сътвори опасности за здравето от количеството кофеин.

„ Няма явен победител сред чая и кафе то “, споделя Чоу. По отношение на вашето здраве изборът главно се свежда до това кои резултати търсите.

Ако желаете бърз отзив, високото наличие на кофеин в кафе то ще ви води там. Ако обаче сте по-чувствителни към кофеина, може да предпочетете чая заради по-ниското наличие на кофеин и равнищата на L-теанин, което значи, че получавате по-дълъг и по-стабилен енергиен подтик.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР