Кафето е най-консумираната напитка в света след водата. Има хора,

...
Кафето е най-консумираната напитка в света след водата. Има хора,
Коментари Харесай

Супер интересни факти за кафето (ЧАСТ 2): Благодарим ви, кози!

Кафето е най-консумираната напитка в света след водата. Има хора, които го пият просто за наслаждение, само че има и такива, които несъмнено не могат да стартират деня си без него. Поради тази причина през днешния ден сме решили да ви разкрием някои извънредно забавни обстоятелства за обичаното ни кафе, които сигурно не знаете.

Едва ли има някой, който се е замислял за доста от нещата, които ще ви разкрием през днешния ден за тази неповторима напитка. Вижте какво споделят от delimano.bg:

#1: Всичко стартира с козите
Въпреки че е мъчно да се дефинира тъкмо по кое време е употребявано кафето за пръв път, се смята, че това станало през 9 век в Етиопия. Етиопски пастири забелязали енергизиращия резултат на растението кафе върху козите, които се държали необичайно, откакто яли от кафените зърна. Благодарим ви, кози, че сте разкрили кафето!

#2: Арабите и кафето
Арабите в действителност са били първите, които смлели кафени зърна и сварили кафе, по метода, който го пием през днешния ден. Знаеш ли, каква е била единствената причина жена да получи бракоразвод в антична Арабия? Съпругът й да не може да доставя фамилията с задоволително кафе.

#3: Думата „ кафе “
Арабите първи употребявали думата »qahhvat al-bun«, която значи вино от зърно. През вековете е кратко единствено на »qahva«. Тази дума става турска заемка и се трансформира на »kahve«. По-късно, същото става при холандците, които трансформират турската дума на »koffie«. От там има единствено 1 стъпка до модерната британска дума – coffee.

#4: Популярността на кафето
Знаеш ли, че кафето е втората, най-продавана стока в света? Кафето отстъпва място единствено на петрола, което не е изненадващо, тъй като той е главната движеща мощ на капитализма в актуалния свят. Но даже това може да се промени след няколко години – някои учени мислят, че кафените зърна могат да сменят изкопаемите горива и ще се употребяват за гориво на колите ни някъде в бъдещето.

#5: Кафето може да убива
Да, в действителност, кафето може да те убие. Но не се опасявай, тъй като е невероятно да изпиеш толкоз доста кафе за толкоз малко време. Учените дефинират, че кофеинът в почти 100 чаши кафе може да бъде гибелен за хората.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР