Международен ден на кафето: Откъде идва вашата доза кофеин?

...
Кафето е една от най-широко консумираните напитки в света с
Коментари Харесай

Кафето е една от най-широко консумираните напитки в света с около два милиарда чаши, консумирани всеки ден.

За да се признае работата на милиони производители на кафе, производители и баристи от цял ​​свят, всяка година на 1 октомври светът празнува Международния ден на кафето.

Тазгодишната тема е „Насърчаване на правото на безопасна и здравословна работна среда във веригата за доставка на кафе“.

В тази поредица от инфографики Al Jazeera визуално представя процеса на производство на кафе, очертава различните видове кафе и показва най-добрите нации в света за производство на кафе.

Как се произвежда кафето?

Смята се, че консумацията на кафе води началото си още от девети век в региона, който сега е Етиопия в Източна Африка, където естествено растат диви кафеени растения.

След това ободряващата напитка се разпространи в други региони на Арабския полуостров, като Йемен и до 15 век методите за отглеждане и приготвяне на кафе се развиха, за да станат неразделна част от културата.

Търговията с кафе се разшири в Близкия изток и си проправи път към Европа през 17-ти век чрез търговски пътища през Италия.

Въпреки че може да приличат на зърна, „кафените зърна“ всъщност са семената на плода на кафето, които се намират по двойки в червената кафеена череша. Отнема около три до четири години, за да може растението кафе да даде първата си реколта.

Инфографиката по-долу разбива процеса на производство на кафе:

Какви са различните видове кафе?

Има два основни типа кафе на зърна, използвани в търговското производство на кафе – арабика и робуста.

Арабика е най-широко консумираната форма на кафе на зърна, която представлява между 60 и 70 процента от световното производство на кафе. Арабиката е известна със своите фини, меки ароматни свойства и обикновено се счита за кафе с по-високо качество в сравнение с кафе Робуста.

Робуста е известна със своя смел, силен и често горчив вкус. Зърната Робуста имат по-високо съдържание на кофеин в сравнение с Арабика и обикновено са по-евтини за отглеждане. Робуста е кръстена на своите здрави свойства и устойчивост на разваляне, което я прави идеална за използване в разтворими кафета.

Страните с най-голям производител на кафе

През 2020 г. светът е произвел около 10,7 милиона метрични тона кафе на зърна според Организацията за прехрана и земеделие на ООН.

Бразилия е най-големият производител на кафе в света, произвеждайки около една трета (3,7 милиона тона) от световното производство. Обширният и разнообразен ландшафт на южноамериканската страна осигурява идеална среда за отглеждане на кафе, което й позволява да отглежда сортове кафе арабика и робуста.

Виетнам, с 1,8 милиона тона, е вторият по големина производител на кафе в света, следван от Колумбия (830 000 тона), Индонезия (770 000 тона) и Етиопия (580 000 тона).

Взети заедно, тези пет страни представляват близо 75 процента от световното производство на кафе.

Анимацията по-долу показва страните с най-голям производител на кафе през 2000-2020 г.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР