Кафето е една от най-популярните ободряващи напитки в света`- всички

...
Кафето е една от най-популярните ободряващи напитки в света`- всички
Коментари Харесай

Учени: Кафето „заблуждава” биологичния ни часовник

Кафето е една от най-популярните ободряващи питиета в света`- всички го знаем. Но какви тъкмо механизми задейства и за какво не би трябвало да се пие вечер, в случай че желаеме да не бодърстваме цяла нощ? Ето това обясни интернационален екип учени от Харвардската здравна школа и университетите в Кеймбридж и Колорадо.

Те откриха непредвидени последици от използването на чашка ароматно кафе след вечеря.

Медиците организирали опит, при който дали на доброволци малко преди нормалното им време за лягане таблетки с доза кофеин, равняваща се на чашка кафе. На идващия ден повторили опита, като този път дали на доброволците плацебо.

В хода на наблюденията и проучванията на участниците станало ясно, че кофеинът връща обратно стрелките на биологичния ни часовник – оказало се, че двойно еспресо, изпито преди сън, връща обратно биологичния ни часовник с към 40 минути.

С две думи, кафето освен ободрява, само че и в дословния смисъл заблуждава вътрешния ни метроном, споделят учените.

От тази специфичност може да се извлече потребен резултат, прибавят те, тъй като този механизъм на деяние на кофеина оказва помощ на човек по-бързо да се оправи със синдрома на промяната на часовите пояси. Своевременен банкет на кафе или питиета с кофеин подкрепя бързата акомодация към новото разписание, прибавят откривателите.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР