Кафето, чаят и колата са три от многото субстанции, които

...
Кафето, чаят и колата са три от многото субстанции, които
Коментари Харесай

Изненадващите начини, по които кофеинът се отразява на тялото и мозъка

Кафето, чаят и колата са три от многото вещества, които множеството от нас употребяват, с цел да си набират дневната доза кофеин. Какво тъкмо обаче се случва с тялото и мозъка ни, когато одобряваме този прозрачен, блудкав и немиризлив ксантинов алкалоид, пита iflscience?

- От кръвния поток до мозъка, кофеинът визира голям брой елементи на нашето тяло по друг метод. Той освен ни разсънва рано заран, само че и усъвършенства настроението ни, прави ни по-фокусирани и редуцира апетита.

- Повечето възрастни хора, които са в положително физическо здраве, могат умерено да употребяват до 400 мг кофеин дневно. За информация - кенче Red Bull съдържа към 80 мг.

- В умерени дози кофеинът може да усили краткотрайно кръвното налягане. То обаче не се повишава толкоз високо, че да повреди здравото тяло.

- Кофеинът може да усъвършенства паметта при някои хора. Изглежда обаче той е най-ефективен при тези, които към този момент не са развили привързаност към него.

- Той може да блокира избрани молекули в мозъка, наречени аденозин, които ни успиват. В резултат на това се усещаме по-будни.

- Изолирайки аденозина, кофеинът подтиква мозъка да създава два естествени стимуланта – допамин и глутамин. Те усъвършенстват настроението ни и даже понижават риска от меланхолия.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР