Кафенетата и ресторантите, изградени като преместваеми обекти в най-скъпата пешеходна

...
Кафенетата и ресторантите, изградени като преместваеми обекти в най-скъпата пешеходна
Коментари Харесай

Заведения превземат пешеходната зона по бул. "Витоша" със спорни разрешителни

Кафенетата и заведенията за хранене, построени като преместваеми обекти в най-скъпата пешеходна зона у нас - на бул. " Витоша " в София, заплащат наем на общината по цена, както и магазините за плодове и зеленчуци, в случай че изкарат сергия на тротоара. Цените в тези заведения са " европейски ": едно кафе с мляко може да коства 3.09 лв., има бира над 6 лв. чашата... В тези " аквариуми ", както ги назовават софиянци, пушенето е позволено и вътре е цялостно съвсем през целия ден, основно с чужденци.

Собствениците са ги построили със постоянни железни структури, от стъкло или винил, въпреки те се водят преместваеми уреди. За тях те заплащат тротоарно право съгласно Наредбата за установяване на административните цени и услуги на Столичната община. За Зона 1, в която е бул. " Витоша ", цената е 22.90 лева./кв.м. Толкова заплащат и магазините за плодове и зеленчуци, в случай че са изкарали сергия на тротоара.

Така кафе-сладкарница заема 41.45 кв.м повърхност от пешеходната зона на бул. " Витоша ", което значи, че заплаща 950 лева месечно. Срещу тази сума заведението, което държи и зала в партера на близката постройка, е нараснало площта си двойно, и то посред най-скъпата улица в България. А се оказва, че има право единствено " да сложи маси и столове за консумация навън ", както написа в разрешението, обещано от основния проектант на София Здравко Здравков на 25 март.

С това позволение обаче кафе-сладкарницата е вдигнала сериозна железна структура с покрив и с дървен подиум. В документа на арх. Здравков категорично е маркирано, че " не се позволява слагането на декинги/подиуми ". Забраната цели да не се претрупва и лимитира пешеходното пространство, изясни арх. Здравков за " Дневник ".

 Това заведение има право единствено на маси и столове навън, само че е инсталирало дървен подиум.
© Юлия Лазарова

Това заведение има право единствено на маси и столове навън, само че е инсталирало дървен подиум.

Срещу сладкарницата е друго кафене - също с позволение единствено за маси навън и нищо друго, само че и то е с покрив стени от стъкло и постоянен дървен подиум. Вътре се отоплява с печки, а уличното живо дърво, попаднало в средата на " аквариума ", е опаковано с кабели, закачалки, лампи...

Бял " аквариум " е ресторант, който неотдавна е с нови притежатели и е в ремонт, само че завареното покрито оборудване с подиум си остава. И тук разрешението е единствено маси за консумация навън и тента. Тяхната повърхност е 59.54 кв.м. Същото е и с известна пицария и с други заведения по " Витоша ". Само на места заведения прецизно съблюдават напътствията на основния проектант и може би по тази причина в студения сезон в този момент имат по-малко клиенти.

 Дърво, попаднало в средата на
© Максим Караджов

Дърво, попаднало в средата на " аквариум " по бул. " Витоша ", се употребява защо ли не.

Слагаме сцени, тъй като настилката на бул. " Витоша " е неравна, споделя притежател

" От преместваемите обекти по бул. " Витоша " 80% са позволени от някогашния основен проектант на София Петър Диков, а другите 20% - от настоящия, арх. Здравков ", съобщи за " Дневник " Ричард Алибегов, притежател на заведение на бул. " Витоша " и ръководител на Асоциацията на притежателите на заведения. Той изясни, че тези " къщички " били построени по утвърден план от арх. Диков и коствали сред 110 000 и 220 000 лв..

" Няма по какъв начин, като си вложил толкоз пари и първо са ти споделили " Днеска е окей ", а след това да пристигна различен (главен архитект) и да каже " Махни го! ", възмущава се Алибегов.

 Тази сериозна структура не би трябвало да я има, нито подиума, само че като няма кой да глоби, за какво не?
© Юлия Лазарова

Тази сериозна структура не би трябвало да я има, нито подиума, само че като няма кой да глоби, за какво не?

Заведенията се принуждавали да инсталират сцени, тъй като била неравна настилката по бул. " Витоша " и масите се клатели, изясни той. " Ние не желаеме да харчим в допълнение 10 000 лв. за под, само че се постанова ", оправда нарушаването Алибегов.

Кой би трябвало да управлява заведенията по бул. " Витоша "?

" Столичният инспекторат дава отговор единствено за преносимите уреди, които се разполагат – това са масите и столовете по бул. " Витоша ", изясни инж. Янислав Чулев от Столичния инспекторат пред " Нова тв ". Според него " поставените сцени и декинги са преместваеми уреди, а не преносими " и заради това инспекторатът на Столична община нямал ангажимент към тях.

Само през тази година имало шест случая, при които инспекторите дали наставления на наематели извършители по бул. " Витоша ", само че те не ги изпълнили. " И тогава лишаваме столове и маси ", изясни инж.Чулев. Размерът на глобите, които могат да се постановат, са от 300 до 2500 лв., добави той.

Тези санкции явно не плашат никого, тъй като потокът от задгранични туристи е златна мина. Реклама на един от " аквариумите " предлага чаша бира " Гинес " за 6.90 лв..

Дирекция " Контрол по строителството " към общинското направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ) е другият орган, който би трябвало да управлява какви краткотрайни уреди се инсталират по бул. " Витоша ". Той е под управлението на основния проектант Здравков.

На въпрос на " Дневник " кой би трябвало да дисциплинира тези притежатели на заведения обаче той изясни, че това е работа на Столичния инспекторат.

От март тази година Народното събрание одобри промени в Закона за устройство на територията, с които даде права и на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) да ревизира преместваемите обекти. " Дневник " насочи запитване към ДНСК дали са осъществявани инспекции по бул. " Витоша ", само че към момента отговор не е получен.

 Тук е спазено разрешението на основния проектант на София - масите са на настилката на бул.
© Юлия Лазарова

Тук е спазено разрешението на основния проектант на София - масите са на настилката на бул. " Витоша ", само че в този момент е студено и заведението не е желано от клиентите.

Според Алибегов с този безпорядък в нормативната уредба и неяснотата кой дава отговор за контрола на преместваемите уреди в София се цели притежателите на заведения да се държат в положение на виновност, че правят неразрешени " усъвършенствания ". " Което може би е преференциално за някого ", подмятна той.

До март ще е подготвен нов, повсеместен стандарт и за " аквариумите "

Арх. Здравков съобщи пред " Дневник ", че се е захванал с прекратяването на този безпорядък – нормативен и на контролиращите органи.

" С измененията от края на 2018 година в наредбата за преместваемите уреди и рекламата се даде инструмент, с който Столичният общински съвет (СОС) да одобри методически инструкции и да уточни в какъв период летните градини (аквариумите) да се приведат в сходство със стандартите. До месец март СОС би трябвало да одобри тези стандарти ", очерта решението на задачата арх. Здравков.

Тези нови стандарти би трябвало да уеднаквят местата за реклама и метода, по който се разполагат, както и всевъзможни типове детайли и материали, които се употребяват – стъкло, пластмаса и други В този развой са включени и представители на ресторантьорския отрасъл, сподели Здравков.

" Не е казусът единствено с подиумите, картината е доста по-голяма – в това число стигаме до цветовите решения даже на тентите, на местата за реклама ", сподели той, само че не посочи уговорките на всеки надзорен орган на Столичната община.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР