Кадровиците решиха също заместникът на Иван Гешев и директор на

...
Кадровиците решиха също заместникът на Иван Гешев и директор на
Коментари Харесай

ВСС не гласува отстраняването на Иван Гешев, първо изслушват следствието и израелския експерт

Кадровиците взеха решение също заместникът на Иван Гешев и шеф на Националното разследване Борислав Сарафов, заместник-директорът на Националното разследване Ясен Тодоров и дежурните следователи, посетили случая с основния прокурор на 1 май, да бъдат изслушани от Висш съдебен съвет. Изслушването ще е в границите на производството за предварително преустановяване на мандата на Гешев, направено по искане на шестима членове на Висш съдебен съвет. 

Висш съдебен съвет гласоподава да изслуша и израелския специалист, който бе на посещаване у нас на 1 май и бе заведен на мястото на случая. 

Исканията на Гешев не минаха  

Главният прокурор не участва на съвещанието, защото бил на интернационална конференция в Бургас. Заради което изиска отсрочване, само че то не мина - Висш съдебен съвет го отхвърли с 14 гласа " за " и 5 " срещу ". Според члена на Висш съдебен съвет Атанаска Дишева Гешев той можел да уведоми, че има конференция, в която взе участие. Тя счита, също така, че отново можело Гешев да взе участие в конференцията и да бъде на съвещанието на Висш съдебен съвет. 

Адвокатът му Радостина Томова също не можеше да участва, а повода бе заболяване, за което предоставила амбулаторен лист. " Видно от диагнозата, както и от дългогодишната ми работа като арбитър, дръзвам да настоявам, че съм придобила задоволително схващане и житейски опит, с цел да предположа, че това не е ненадейно появило се положение ", сподели Дишева и дефинира настояването за отсрочване като " превратно практикуване на права ".

В мнение до Висш съдебен съвет, дълго 17 страници, Гешев оспори и второто предложение за предварително преустановяване на мандата му. То бе подписано от четирима членове на колегията - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е с претекст, че дейностите на основния прокурор накърняват престижа на правосъдната власт (заради метода, по който Гешев скъса оставката си и употребява израза " политически отпадък ". Първото е поради дейностите след гърмежа на 1 май).

Гешев намира предлагането за неприемливо, защото било направено от орган с изминал мандат. Той напомня и, че е сезирал Конституционния съд с искане за пояснение за текст от главния закон по този мотив. В мнението си основният прокурор декларира също, че са налице доказателства, че Йордан Стоев и Георги Кузманов са подписали настояването под напън от трети лица. Гешев желае отказ и на четиримата, искащи му оставката, по време на разискванията.

Главният прокурор показва също, че използваният от него израз " политически отпадък ", който също е в основата на настояването, е " събирателно съществително, без каквато и да е конкретика. Изразът е с нереално значение и по никакъв метод не е ориентиран към съответни лица, ангажирани с политическа активност, отбелязва Гешев. Той ползва и настояването до Конституционен съд, както и редица медийни изявления по тематиката. Съдебният съвет отхвърли единомислещо настояването за прекъсването на процедурата. 

На съвещанието стана известно, че са постъпили доказателства както от шестимата вносители, по този начин и от Гешев. По този мотив Даниела Марчева сподели, че през днешния ден може да бъдат коментирани доказателствата, събрани по случая с желаната оставка. Вероника Имова съобщи, че би трябвало да се даде опция на всички страни да изразят мнения по случая. Тя прикани да бъде спазена Конституцията, която дава право на всеки да провежда отбраната си. Става дума за тежко санкционно произвеждане, уточни Цветинка Пашкунова. Според нея въпреки всичко през днешния ден може да бъдат прегледани доказателствата, събрани по проблема. 

Атанаска Дишева уточни, че се чака в понеделник да има съвещание по допустимост на второто искане за предварително преустановяване на мандата и да се разиска дали двете да бъдат обединени. В рамките на съвещанието обаче стана известно че Гешев тогава ще е в отпуск - от 5 до 9 юни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР