Кадровата криза, която от години е най-сериозният проблем на родните

...
Кадровата криза, която от години е най-сериозният проблем на родните
Коментари Харесай

Виетнамците се завръщат

Кадровата рецесия, която от години е най-сериозният проблем на родните хотелиери, и това лято ще бъде туширана с всеобщ импорт на служащи от чужбина. Освен украинци и молдовци, за първи път на нашето море ще работят и 30 виетнамци.

3-месечна претовареност им обезпечава Албена посредством пряк контракт с виетнамски Център за професионално образование.

“Проектът е пилотен, наетите са най-вече студенти, които ще работят като камериери. Ако покажат положителни резултати, съдействието ще продължи и за идващия сезон ”, заяви пред “Труд ” Маргита Тодорова, търговски шеф на “Албена ” АД. Според нея не е изключено във виетнамската група да има и мъже, тъй като обратно на общата настройка и представители на мощния пол работят добре като камериери. За образец Тодорова даде група украинци, които предишното лято впечатлили мениджърите с усърдието си при почистването на хотелските стаи.

За виетнамците заплатите у нас евентуално са атрактивни, защото в родината им междинните хонорари са едвам 40 $ месечно. Въпреки това азиатските служащи в Албена ще са единствените екзотични служащи по Северното Черноморие това лято.

В останалите комплекси залагат основно на украинци и молдовци – за помощник-готвачи, готвачи, сервитьори, озеленители, бармани и камериери. Част от чужденците са бесарабски българи, а към останалите няма условия да владеят нашия език и по тази причина постоянно се случва български туристи да са смаяни, че би трябвало да приказват на британски с личния състав, признават хотелиери. По неофициални данни сезонните обекти край Варна ще наемат над 2000 чужденци, измежду които ще има и беларуси. Причината е, че сходно на нашенци, и украинците се преориентирали към Гърция и Кипър, където заплатите са много по-високи от всеобщо предлаганите за изпълнителски фрагменти у нас 600-700 лева

В Албена, където чакат добър сезон с към 3-5% растеж на туристите, с изключение на виетнамците, ще работят още близо 1200 чужденци и 800 българи от вътрешността на страната. Най-големият в Европа ръководен от едно сдружение курорт няма проблем с настаняването на сезонните фрагменти, защото разполага с ремонтирана битова база.

Под мотото “Албена – красива по природа ”, до 2020 година там ще бъдат вложени близо 150 млн. лева “Целта ни е след 5 година курортът да се трансформира в целогодишна 4-звездна екологична дестинация ”, изясни изпълнителният шеф Красимир Станев. Но призна, че казусът с фрагментите е измежду най-солидните трудности за реализацията на този план. “Ако скоро работещите зад граница в туризма българи не се завърнат, вносът ще пораства ”, безапелационен бе Станев. Другият минус, поради който и най-елитните ни хотелски бази се продават по-евтино, е общественият имидж на България като дву- и тризвездна дестинация, акцентира Радосвет Радев, ръководител на Съвета на шефовете на “Албена ” АД. “Реална промоция на качествения роден артикул могат да създадат държавните мъже, в случай че вместо в “Евксиноград ”, си провеждат срещи на високо равнище там, където бизнесът си вади хляба, с цел да заплаща налози ”, посъветва той.

Има интерес
от узбеки и таджики

Наталия Малчева, ТРУД
 Гешо Любенов Гешо Любенов
Интерес да работят по морето у нас демонстрират студенти от Узбекистан и Таджикистан. Освен да спестят пари задачата им е да добият опит в туризма. Това изясни хотелиерът и притежател на компания за ходатайство при асортимент на фрагменти в туризма Гешо Любенов. Основно по родното море работят украинци и молдовци, както и представители на Беларус и Русия. През предходната година близо 4000 са били наетите от страни отвън Европейски Съюз в туризма, а през тази се чака общият им брой да надвиши 5 000 души. Повечето от тях работят като камериери и сервитьори на блок маса.

50 евро повече за тези
с опит на родното море

Средно 300 евро заплата получават наетите от страни отвън Европейски Съюз
Наталия Малчева
ТРУД


50 евро повече са склонни да заплащат родните хотелиери на чиновници, които към този момент са се трудили у нас и през предишни лета, поради опита и полученото образование за работа в родните курорти. Това изясни за “Труд ” хотелиерът и притежател на компания за ходатайство при набиране на фрагменти в туризма Гешо Любенов.

Средната заплата, която се дава на тези камериери, сервитьори, пикола и рецепционисти е 300 евро. Това е двойно повече, в сравнение с биха взели за същия труд в Украйна да вземем за пример.
Хотелиерите се задължават и да платят превоза до България, застраховката, настаняването и храненето на тези чиновници. Част от притежателите им обезпечават и карти за мобилни телефони с интернет.
Тъй като не влагат авансово в практиката си, доста студенти избират да дойдат да се образоват в тънкостите на туризма у нас вместо в Гърция, Турция или Съединени американски щати, изясни Любенов.
Работодателите към този момент имат разполагаем и онлайн платформа, на която да прегледат биографиите на евентуалните си чиновници, фотосите им, както и да получат информация дали имат предходен опит в бранша у нас или в чужбина.

През последните години се взеха редица ограничения, които облекчиха процеса по наемане на личен състав от страни отвън Европейски Съюз. Престоят им за работа обаче е стеснен на 3 месеца за година. Опцията за удължение му е комплицирана и тромава. Така, макар че законът го разрешава, бизнесът не може да задържи личния състав по-дълго или да го наеме и за лятото, и за зимата, изясни Любенов.

Бранимир Миланов:
Търсят стаж в първокласните хотели
И от Азербайджан
желаят на процедура у нас
Наталия Малчева, ТРУД


Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация към този момент е постигнала съглашение с Азербайджан студенти от страната на Каспийско море да идват на процедура във висококатегорийни хотели в родните курорти. Това заяви съпредседателят и представител на организацията Бранимир Миланов. Бизнесът избира българските чиновници, само че е заставен да внася фрагменти извън, изясни той и бе безапелационен, че са нужни още облекчения по отношение на работните визи. При приключване на документа би трябвало да има алтернатива той да бъде възобновен у нас, изясни Миланов.

В Слънчев бряг
Предпочитат македонците, при тях нямало езикова преграда
МАРИЯ КЕХАЙОВА, ТРУД Бургас


В Слънчев бряг хотелиери и ресторантьори към този момент кърпят фрагментите за сезона. Сред наетите чужденци най-вече са украинците и македонците. “Имам 20-22 души от Украйна и македонски студенти. Виждам, че и сътрудниците избират да наемат македонци, тъй като при тях съвсем няма езикова преграда ”, изясни хотелиерът в курорта Веселин Налбантов. От предходната година при него работят и две тайландки като хостеси. Те са определени да посрещат гостите, тъй като са атрактивни. Родните хотелиери са недоволни, че 15-годишните у нас не могат да работят за разлика от тези в Словакия. ”Кучето е заровено в общественото и в просветителното министерство ”, заключават притежателите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР