Кадрите са изключително важни, за да продължим да развиваме ядрената

...
Кадрите са изключително важни, за да продължим да развиваме ядрената
Коментари Харесай

Премиерът Денков: Кадрите са изключително важни, за да развиваме ядрената енергетика

„ Кадрите са извънредно значими, с цел да продължим да развиваме нуклеарната енергетика. Тук е основно мястото както на висшето обучение, по този начин и на учебни заведения като вашето ”, акцентира министър председателят акад. при визитата си в Професионалната гимназия по нуклеарна енергетика „ Игор В. Курчатов “.

Министър-председателят е в Козлодуй дружно с министрите Румен Радев и проф., които ще посетят и АЕЦ Козлодуй.

Основната задача на гимназията е подготовката на междинни механически фрагменти за атомната енергетика и АЕЦ – Козлодуй. Училището е измежду 28-те професионални гимназии в страната, които ще се трансфорат в Центрове за високи достижения в професионалното обучение и образование. За задачата всяка една от тях ще получи безплатни средства по Националния проект за възобновяване и резистентност.

В учебното заведение министър председателят акад. Денков беседва с шефа инж. Снежина Цветанова по отношение на задачите и упованията от построяването на Центъра. „ Зная, че сте подготвени и с концепцията за STEM център в учебното заведение, интензивно работите и по националните стратегии на МОН. Всичко това са сложни ограничения на държавното управление, които целят материалното и техническото развиване на учебното заведение ”, акцентира министър-председателят.

Премиерът посочи, че задачата е продължение на развиването на нуклеарната централа в Козлодуй, а тогава мястото на учебното заведение ще бъде още по-ключово.

„ Заедно с подготовката на фрагменти ще върви и бъдещето строителство в Централата. Трябва да имаме и план на нужните фрагменти и да помислим и за смесени стратегии с висшите учебни заведения, даже и по какъв начин част от образованието да се случва на място в града ”, сподели още акад. Денков.

Министърът на образованието и науката проф. Цоков поздрави екипа на гимназията за 50-годишния празник на учебното заведение.

„ Професионалното образование е от основна значимост за стопанската система, по тази причина и в последните месеци направихме редица ограничения за насърчаването му, включително и промени в закона, с които страната пое осигурителните и здравните вноски на учениците, включени в дуална форма ”, акцентира той. В професионалната гимназия в Козлодуй се образоват над 300 възпитаници в 5 специалности. „ Положителното е, че те се осъществят сполучливо на пазара на труда, като огромна част от тях са с високи хонорари, а ползата към учебното заведение се усилва всяка година ”, добави той.

„ Центърът, който би трябвало да бъде построен тук, би трябвало да бъде пример ”, означи и енергийният министър Румен Радев за идното създаване на Центъра за високи достижения в професионалното обучение и образование в Професионалната гимназия по нуклеарна енергетика.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР