Кадри с дрон разкриха какво е предизвикало потопа в Черни

...
Кадри с дрон разкриха какво е предизвикало потопа в Черни
Коментари Харесай

Кадри с дрон разкриват какво е предизвикало бедствието в с.Черни връх

Кадри с дрон разкриха какво е провокирало потопа в Черни връх, Община Камено - едно от селата, което бе безусловно удавено от пороя, написа Флагман бг.

Щетите са за стотици хиляди левове, а по всичко наподобява, че ще има и две човешки жертви – на баба Стоянка, която към момента се търси, и на брачна половинка й Димитър, който е в доста тежко положение в болничното заведение и възможностите му да оцелее са оскъдни.

Официалната версия е, че дигата на язовира в село Трояново, който се намира на повече от 15 км от Черни връх, е подкопана и оттова водата е тръгнала към другите обитаеми места в Община Камено. Още през вчерашния ден обаче локалните хора клатеха глави и споделяха, че това е невероятно. Доказаха го и днешните фрагменти. Заснета е местността над Черни връх отвисоко, с цел да се разбере от кое място е пристигнала приливната вълна. За всички е ясно, че колкото и да е мощен дъждът, той не може самичък да провокира толкоз мощна приливна вълна.

Оказва се, че дигата на така наречен предпазен канал на Черни връх се е скъсала и точно оттова се е отприщила водата, заляла селото. По подигравка на ориста оборудването, направено преди 3-4 години за десетки хиляди левове, с цел да пази Черни връх от сходни наводнения, през вчерашния ден го погуби.

Поради нечие безумно решение, каналът е бил прокопан с екскаватор, без да се обезопаси по никакъв метод. И напълно закономерно през вчерашния ден – при първия по-сериозен дъжд в селото, големият поток е намерил едва място, отнесъл е част от дигата и е шурнал към селото.

В дерето на Черни връх в този миг са се вливали и води от местността „ Свети Георги”. Мощната приливна вълна оттова е тръгнала към най-ниската и уязвима част на селото – вилната зона, където е била къщата на Стоянка и Димитър.







Кадрите демонстрират същинското измерение на бедствието. Къщата на Стоянка и Димитър е била изцяло законно построена (в аления овал), само че за какво е позволено да бъде издигната в най-ниската част, където се образува водосбор – остава мистерия. Освен нея са потърпевши още няколко вили, икономически постройки, до такава степен са достигнали няколко намачкани до неразбираемост коли, влачени от водата близо километър.
ВИДЕО ТУК

Снимки и видео Флагман.бг

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР