Кадри от дрон, на които се вижда как руската армия

...
Кадри от дрон, на които се вижда как руската армия
Коментари Харесай

Кадри от дрон показват отстъплението на руската армия от Бахмут, има много убити и пленени

Кадри от дрон, на които се вижда по какъв начин съветската войска се бяга от фланговете край Бахмут. Снимка: ВСУ

Украинските сили не престават сполучливо да отблъскват съветските войски от фланговете край Бахмут, заяви държавното управление в Киев, представено от ДПА. Това се вижда и от сателитните карти, които отразяват ставащото един път на ден, съобщи.

„ Нашите елементи превзеха над 10 противников позиции северно и южно от Бахмут и прочистиха от врага огромен горски регион покрай Иванивске “, написа в Телеграм зам.-министърът на защитата Хана Маляр. По думите й при интервенцията са били пленени доста съветски бойци.

Украйнската армия продължава да напредва. Това е моментът, когато един метър коства колкото 10 километра като трудност на задачата, изясни Маляр.

Докато по фланговете ВСУ принуждава постоянната войска на Кремъл да се отдръпва на изток, в западната част на Бахмут бранителите на града продължава да държи защитата и не разрешава на наемниците ЧВК „ Вагнер “ да се движат напред.

Въпреки последните ни триумфи, обстановката в Бахмут остава напрегната, споделя Хана Маляр. „ Врагът е събрал всички свои сили там и пробва да напредне, унищожавайки всичко по пътя си. Ожесточените сражения не престават “, написа украинската представителка.

През последните дни ВСУ съумяха да си върнат много територии към Бахмут, който е в центъра на яростни сражения от месеци. Силите на Киев в този момент могат да обкръжат бойците на частната съветска наемническа група „ Вагнер “, които са ситуирани в самия град, показва ДПА.

Генералният щаб на украинската войска през днешния ден удостовери, че е вярна вчерашната информация за свалени 2 съветски изтребителя и 3 хеликоптера в граничещата с Украйна над Брянска област. Киев обаче не удостоверява публично украинските сили да са ги блъснали, което прави близки до истината известията на съветски военни блогъри, че летателните апарати са свалени по простъпка от личната си Противовъздушна отбрана. Според известията всички те са принадлежали към една и съща военновъздушна група.

Официална Москва още не е коментирала новините в съветските стандартни и обществени медии за свалените изтребители Су-34 и Су-35 и бойните хеликоптери Ми-8.

Държавната осведомителна организация ТАСС цитира неуточнени източници от службите за незабавна помощ, съгласно които Су-34 и един хеликоптер са се разрушили. Според други източници най-малко единият хеликоптер не е свален от зенитна ракета, а просто му се е запалил моторът.

Съобщените произшествия пораждат опасения военната подготвеност на Русия, отбелязва АП.

Собственикът на ЧВК „ Вагнер “ Евгений Пригожин също изрече догадка, че съветската Противовъздушна отбрана може сама да си е свалила самолетите и хеликоптерите. Пригожин, чиито сили се намират в центъра на изтощителна многомесечна борба за Бахмут, посочи, че не е „ в течение “ на обстановката. Той обаче нееднократно е подлагал на критика съветските военни за тактиката им в Украйна, както и за това, че не доставят на „ Вагнер “ боеприпасите, от които се нуждае, припомня АП.

Междувременно Министерството на защитата на Русия призна, че двама негови висши командири са били убити край Бахмут при украинската контраофанзива, съобщи Ройтерс. Министерството заяви, че командирът Вячеслав Макаров от 4-та мотострелкова бригада и зам.-командирът Евгени Бровко от друго поделение са били убити при опит да отхвърлен украинските офанзиви. Ведомството съобщи, че Макаров е бил отпред на защитата, а Бровко е „ умрял героичен, претърпявайки голям брой рани от шрапнели “.

Руското министерството на защитата доста рядко признава за гибелта на командири в ежедневните си брифинги, прецизира Ройтерс.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР