Кадри Нова ТВСветият Синод сведе избора за патриарх до трима

...
Кадри Нова ТВСветият Синод сведе избора за патриарх до трима
Коментари Харесай

Трима се борят за стола на Неофит

Кадри Нова ТВ

Светият Синод сведе избора за патриарх до трима кандидати. Това са Григорий Врачански (11 гласа на 1 тур), Гавриил Ловчански (9 гласа на 42 тур) и Даниил Видински (9 гласа на 32 тур), оповестиха от Светия Синод, представени от Нова ТВ.

Според устава на Българската православна черква определените би трябвало да дават отговор на три условия – да са навършили 50 години, да имат 5-годишно митрополитско служение, православно мислене и образцов живот.

В този избор нямаха право да бъдат избираеми високопреосвещените епархийски митрополити, синодални архиереи, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Неврокопски митрополит Серафим, Старозагорски митрополит Киприан заради това, че нямат изискуемата възраст. Доростолският митрополит Яков заради липса на нужните 5 години служение като епархийски митрополит, както и Сливенският митрополит Арсений поради горните две учредения, разяснява представителят на Светия Синод митрополит Киприан.
`); break case width


Специално за този избор от Съединени американски щати е дошъл и най-старшият митрополит на Светия Синод – Йосиф. До изборът е бил спряган като един от разновидностите за нов български патриарх. Преди съвещанието обаче си прави отказ и показа пред камерите, че няма заслужен за поста, само че би трябвало да изберат.



Врачанският митрополит Григорий беше викарий на патриарх Неофит. Видинският митрополит Даниил беше персонален викарий на митрополит Йосиф, а ловчанският Гавриил е най-опитният епископ измежду тях, който пък е бил викарий на патриарх Максим.

Изборът на нов патриарх на Българската православна черква ще бъде на 30 юни. Церемонията по обявяваването на наследника на Неофит и интронизацията му ще бъде проследена от Нова телевизия със специфичното студио на Даниела Тренчева – „ Новият патриарх ”, на 30 юни.

Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР