Кадри: Нова твС решение на Министерския съвет ще бъде одобрен

...
Кадри: Нова твС решение на Министерския съвет ще бъде одобрен
Коментари Харесай

Нов регистър обединява информацията за хората с увреждания у нас

Кадри: Нова тв

С решение на Министерския съвет ще бъде утвърден проект за интегрирано административно и обществено обслужване на хората с увреждания и обвързваните с тях услуги.

Предвижда се построяването на общ указател за хората с увреждания, в който ще бъдат систематизирани данни от НЗОК, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията за хората с увреждания и органите на здравната експертиза НЕЛК и ТЕЛК, оповестяват от пресслужбата на Министерския съвет, оповестява Нова тв.

Новото осведомително ядро би трябвало да действа от януари 2019 година Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след среща в МС с представители на национално представителните организации на хората с увреждания и родители на деца с увреждания. В диалога участваха също министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев и омбудсманът Мая Манолова.

Дончев разгласи още, че ще бъде назначена инспекция на в този момент настоящия указател на хората с увреждания и при съществуване на подозрение за целесъобразността на инвестицията, ще бъде осъществен одит от профилираната за това дирекция към Министерството на финансите.

До края на септември работна група към здравното министерство ще създаде механизъм за заплащане, оценка на качеството и надзор на медицинските произведения за хората с увреждания. Дотогава Агенцията за обществено подкрепяне и Държавната организация за протекция на детето ще ревизират всички дневни центрове за пълнолетни хора с увреждания и част от дневните центрове за деца и младежи с увреждания, съобщи министър Петков. Резултатите ще бъдат систематизирани в отчет през октомври.

До края на седмицата Министерството на труда и обществената политика ще показа план на Закон за хората с увреждания, в който ще бъдат отразени бележките на родителите и организациите на хората с увреждания. Проектът ще бъде оповестен за публично разискване най-късно до края на месец август, с цел да може да бъде прегледан от Министерския съвет и до края на месец септември да бъде импортиран в Народното събрание.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР