Кадри Нова ТВНови слухове за зарази идващи от изток изправят

...
Кадри Нова ТВНови слухове за зарази идващи от изток изправят
Коментари Харесай

Д-р Николова: Болестта на целувката не е нищо ново

Кадри Нова ТВ

Нови клюки за болести идващи от изток изправят на нокти множеството родители, защото най-засегнати са децата. Оказа се, че това не е нищо ново, а нещо добре познато на нашите лекари.

Паниката е непотребна, защото няма повече случаи на мононуклеоза измежду децата, в сравнение с всекидневно. Това утешение пристигна от общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова в студиото на „ Здравей България “. Според нея случаите по време на пандемията са били по-малко и е разумно поради обществената отдалеченост, която се спазваше и ограниченията, защото този вирус тъкмо по този начин се предава, посредством непосредствен контакт със инфектирания. Затова и е наречена „ Болестта на целувката “.



Д-р Николова изясни, че с инфекциозната болест можем да се заразим посредством слюнка или използването на едни и същи принадлежности и посуда.

„ По-типична е за хората сред 10- и 30-годишна възраст, само че я има и при децата. Заболяването нормално протича с висока температура, увеличени лимфни възли и болежка в гърлото ”, разясни лекарката.

Тя дебело акцентира, че не се лекува с антибиотик, в противен случай, неговата приложимост може да навреди на болния, защото може да провокира и обрив, който в допълнение да тормози родителите.



Най-добрата предварителна защита е чистият въздух и разходките, както и ограничаването на контактите.

Българинът доста се опасява да не настине. Навън на студа бактерии и вируси не виреят. Нашите деца са обездвижени, стоят пред тв приемника, ядат бързи храни, напълняваме, все неща, които не оказват помощ на имунната система. Стоим при пушачи в затворени пространства, това се отразява зле на дихателните пътища, сподели още доктор Николова.

В кабинетите на персоналните лекари има и заболели от ковид, има и случаи на грип, има и на мононуклеоза, участва и вирусът, причиняващ стомашно неразположение, сподели доктор Гергана Николова. Тя предложи да си слагаме противогрипна ваксина, да се храним здравословно, да се движим и да проветряваме, макар студеното време на открито. Това са все препоръки, които знаем и не чуваме за първи път.

 

Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР