кадри Нова твНикъде, никога и пред никого не съм се

...
кадри Нова твНикъде, никога и пред никого не съм се
Коментари Харесай

Авторът на Да пробудиш драконче: Не съм казвал, че книгата е детска

кадри Нова тв

" Никъде, в никакъв случай и пред никого не съм се представял като детски публицист, нито съм споделил, че " Да пробудиш драконче “ е детска книга. Това, че някой е решил, че може да я показа пред деца – да, учудих се. Казах добре, от 8-ми клас нататък би могло ".

Това написа във фейсбук профила си Николай Телаллов, създателят на книгата " Да пробудиш драконче “. Тя провокира скандал, откакто родители на деца в 4 и 5 клас алармираха, че творбата, съдържащо нецензурни изрази, е било четено в учебно заведение.  Инициативата, в границите на която е било представяно то, се назовава „ Разказвачът на приказки “. По-късно нейните уредници признаха, че не са чели творбата и тя в действителност не трябва да се предлага на деца.

" Това не е дори и юношеска книга. Героят ми в нея е 27-годишен. Аз тогава бях на 29. И надлежно писах за своята възрастова група - плюс-минус. Вече след издаването се оказа, че романът се харесва и на много по-млади от мен. Не го чаках. Но беше прелестно ", разяснява той.

Телаллов съобщи, че е сюрпризиран от разразилата се дискусия към книгата, която е написана още през 1996 година и досега не е имало упреци, че тя съдържа цинични изрази.

" До момента отзивите от " Да пробудиш драконче “ са били, че е доста наивна, че е нереалистично сантиментална, че съм си правел гаргара с историята и митологията, че не може да има такива взаимоотношения сред хора, че е написана на всекидневен език. Сега за първи път ме упрекнаха, че книгата е цинична, че и порнографска, от което аз съм ужасно сюрпризиран. Споменати са две думи, които непрекъснато се употребяват във филмите, които нямат възрастово ограничаване “, уточни Телаллов пред " ". В реалност сходни рецензии се появиха, откакто се оказа, че книгата се чете пред 10-годишни деца, а в нея има изрази като „ Не сме се чукали “ и „ Пъхнах ти го “.

От 2022 година книгата е представяна в учебни заведения в Плевен, в Кърджалийско в границите на самодейността " Разказвачът на приказки “, изясни Теллалов.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР