Кадри: БТВПод заплаха да останат без работа са българските рибари

...
Кадри: БТВПод заплаха да останат без работа са българските рибари
Коментари Харесай

Капитан от задържаните в Румъния: Ако не ни пуснат корабите, животът ни ще бъде ад

Кадри: БТВ

Под опасност да останат без работа са българските риболовци и моряци. Три кораба бяха арестувани в Румъния по съмнение за бракониерство. Хората са на независимост. Развръзката пристигна след разпити на капитаните. Плавателните съдове остават запечатани на пристанището в Констанца.



Красимир Петров, който е капитан на един от корабите, се включи онлайн в утринния блок на БТВ.

" Животът ни продължава доста мъчно. За фамилиите ни и за нас ще е доста мъчно. Ние имаме доста разноски. Къщите ни са заложени поради бизнеса ни. Сега към този момент в случай че продължи сагата и не ни пуснат корабите, с които да работим и да си изкарваме прехраната, няма да можем да си плащаме разноските - банки, наеми, осигуровки и така нататък Ще бъде някакъв пъкъл ", сподели той.



" Ние се водим по регламентите на Европейския съюз и риболовуваме по тях. Бяхме на 50 благи източно от Констанца и в общоевропейски води. Имахме на борда улов от калкан и акула. Катерът като ни прибра ни сподели, че имало възбрана за акула в Румъния. Ама ние по правилник нямаме забрани. Европейският правилник споделя, че имаме квота за акулата, нямаме забрани. Това са си техни забрани, които важат за румънските кораби, тъй като тя е въведена за Румъния. И също по този начин те имат квота за рапани. Все едно ние да хващаме рапани и те да кажат - ти за какво не изпълняваш румънската квота ", добави капитанът.

" Сега пътувам за София, където следобяд ще имаме среща с министъра и зам.-министъра на земеделието. Ще чертаем проекта, по който да си търсим правата. Очакваме по най-бързия метод да си вземем корабите, с цел да можем да съществуваме. От там нататък да се водят каузи в Румъния. Ние ще се явяваме, ще си наемем юристи, нито ще се крием нито нищо. Ние сме си в правото, за какво да не се върнем да рибарстваме там. Да, има боязън и този боязън ще надделее ", приключи Петров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР