Кадри: БТВКлиматологът проф. Георги Рачев даде традиционната си прогноза за

...
Кадри: БТВКлиматологът проф. Георги Рачев даде традиционната си прогноза за
Коментари Харесай

Проф. Георги Рачев: Идват ледени дни през другата седмица

Кадри: БТВ

Климатологът проф. Георги Рачев даде обичайна си прогноза за времето в идващите дни в рубриката си в БТВ. По думите му, през идната седмица ще е доста студено.

" Очаква ни зимно време от понеделник. От Ивановден в края и нататък. Навсякъде при земя е студен, леден въздух, а във височина е топлия. И по тази причина на Йордановден ще вали, ще вали, ще вали, но дъжд. В планините ще се натрупа сняг. И малко по малко с настъпването на Ивановден ще слиза в нулевата изотерма по-ниско, по-ниско, и към този момент в курортите и в ниските елементи ще има сняг. Това е относително трайна конюнктура, тя ще продължи. А в периферията на този средиземноморски циклон ще нахлуе по-хладен въздух. И няма да стане ужасно нещо, просто ще стане студено, типично за януари месец.



От вторник до четвъртък е прозорецът, в който ще следим ледени дни. И то на много места в България. В София съвсем несъмнено. По морето ще бъде може би по-лошо времето в сравнение с в София, тъй като и там ще се следят ниски температури с един прекрасен ветрец ", разкри той.

Ето и времето по градове

София

До неделя, до Ивановден над естествени температури. Сега сме 5-6-7 градуса над нормата. И от понеделник идва бързо захлаждане, след което стартират ледените дни - вторник, сряда и четвъртък. Температурите ще паднат до минус 2, до минус 6 градуса. Зависи какъв брой ще се покаже слънчо. Ако беше както тази заран - няма никакво облаче, тука нищо чудно да стане и минус 10 градуса. Така че зависи и от облачността.

 

Калофер

Няма да има никакви ледени води за Йордановден. Когато съм бил там три пъти температурата на водата е била сред половин и 3 градуса. Като се топнеш там и стоиш сума ти и време, 3 градуса си е доста съществено. 

 

Боровец

От неделя стартират поредност и напред студени дни, където към този момент оръдията могат да работят в допълнение, с изключение на този снеговалеж, който практчески в неделя и понеделник ще бъде чувствителен и ще направи доста сериозна снежна завивка. Иначе и в Боровец много топло време до Ивановден.

 

Пловдив

В понеделник против вторник вероятно може някоя снежинка и там да видят хората. Щях да кажа като за последно, само че да не предвещаваме такива неща. От понеделник стартира захлаждане, което ще бъде естественото за януари месец.



Варна

Вторник и сряда ще има ледени дни във Варна, което не е доста постоянно събитие даже и през януари там. Студено е, бил съм във Варна. Спомням си 2005 година, когато Варна беше откъсната за 48 часа от целия свят. Аз бях една от първите коли, които успяхме да пробием. До понеделник ще е доста топло време, а от понеделник стартира това съществено захлаждане с значителни превалявания.

 

Русе

Източна България ще поеме част от този по-студен въздух и там донансът сред това, което следим сега до Йорданов и Ивановден, и по-късно ще бъде най-осезателно. А като духне от морето, си става напряко неприятно.

 

Велико Търново

Неделя късно вечерта и понеделник ще са значителните превалявания - 10-20 литра на квадратен метър. И студеното време от вторник до петък-събота най-малко.

 

Видин

Този град постоянно си е имал доста забавен и характерен климат. Валежи до понеделник и по-късно може за се окаже, че във Видин може да не е толкоз студено колкото във Варна.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР