Кадри: БТВ, архив и 7/8 ТВАрестуваният и бит по време

...
Кадри: БТВ, архив и 7/8 ТВАрестуваният и бит по време
Коментари Харесай

Журналистът Димитър Кенаров: Отразявал съм горещи събития в Ирак, Косово, Турция и Беларус, но като това в София не ми се беше случвало

Кадри: БТВ, списък и " 7/8 ТВ "

Арестуваният и обичай по време на анти държавен митинг на 2 септември публицист Димитър Кенаров описа пред Слави Трифонов в " 7/8 ТВ " за ужаса от въпросната вечер.



" Бях непосредствено заловен от служители на реда, до момента в който бях там с професионалния си фотоапарат, с означение, че съм публицист. Нося си картата, аз съм член на Асоциацията на европейските публицисти. След което ме изкараха към " Дондуков ". Там бях хвърлен на земята. Един или двама от служителите на реда стъпиха от горната страна ми, до момента в който различен стартира, до момента в който ръцете ми бяха откъм гърба, да ме рита с кубинки в главата. Множество пъти им изкрещях, че съм публицист. Подобен вид побой е безспорен полицейски произвол. Опитах се да предпазя камерата си, тя е скъпа, само че нямаше метод, тя се търкулна напред. Извиха ми ръцете, не можех да вдишвам, защото гръдният ми панер бе към земята. Един от служителите на реда стартира да ме рита. Имах шанс, че един от ударите попадна малко под окото ми, в случай че беше на 1 сантиметър по-нагоре, нямаше да имам дясно око. Скалпът ми беше разкървавен, продължих да викам, че съм публицист. Накрая, когато се наситиха да ме бият, ми сложиха белезници и стоях пет часа на паважа. След което пристигна камионетка да ме прибере към полицейското ръководство, само че се оказа, че всички са цялостни. Не ми повдигнаха обвиняване. Попитах ги към мен служителите на реда да кажат сан, трите имена, по какви аргументи съм арестуван. Те нямаха идентификационни номера, както е по закон, бяха безусловно анонимни ", описа Кенаров.

" Един от служителите на реда, когато му демонстрирах журналистическата карта, той я занесе на началника си, сподели, че знаят, че съм публицист, и останах седнал на паважа. Имаше момчета, които се напикаваха, не ги пускаха да вървят на никое място. Искаха да отидат до тоалетната, само че те споделяха: " Мълчи там ", сподели още журналистът.

" Аз съм бил на разнообразни места публицист, главно работя за англоезични медии, само че и за някои български. Бил съм военизиран публицист в Косово, в Ирак, в Беларус, където съм бил в пандиза, бил съм в Турция по време на митингите на " Таксим ", и такива неща не ми се бяха случвали. В Беларус бях през 2011 година В Ирак съм бил в Багдад, бях с американската войска и писах огромна публикация за " Ескуайърър ". Писал съм и за " Таймс " и други издания. Аз съм публицист на свободна процедура. Понякога ме наемат за материали, от време на време аз ги предлагам. На митингите бях с видеокамерата си. На 2 септември отидох, с цел да направя видео материал. През 2013 година направих видео материал за митингите и го излъчиха по " ЕвроНюз ". Сега отново по тази причина отидох, знаеше се, че ще има повече хора. Бях квалифициран, взех си каска. Знаех, че летят предмети. Не бих се оплакал в случай че в мелето изям кроше или палка. Поемаш даден риск. Това, което бе осъществено против мен, обаче, беше безусловно целеустремено и безспорен произвол. Когато ме закараха в Пето ръководство, бе пристигнала информация, че съм член на АЕЖ и ме търсят. Пуснаха ме откакто ме разпитаха какво съм правил. Веднага си извадих здравно. Наех си юрист. Този случай доближи до най-високо европейско равнище - до Съвета на Европа. Депутати писаха до българското държавно управление какво се е случило. Много журналистически асоциации също ме опазиха. И все пак от българската полиция излязоха със мнението, че такова нещо няма, че изрично се удостоверява, че хипотетичният побой против Димитър Кенаров не съществува. Прокуратурата пет месеца не е достигнала до решение дали да стартира досъдебно произвеждане по този въпрос. Абсолютен неуместен проблем. Министърът на вътрешните работи на няколко пъти сподели, че това са просто мои изказвания, че няма принуждение. Главният секретар сподели същото. Това е рисков казус. Все едно споделят на полицията: " Можете да биете публицисти, и нищо няма да стане, всичко ще бъде потулено ". Продължаваме правосъдната борба. В момента още даже не е излязло решение дали моето задържане е законно или не. Ще стигна и до Страсбург. Аз каквото и обезщетение да получа, ще го даря на журналистически организации. Аз съм фаворизиран да мога да дам гласност на това. Има доста хора, които са бити, само че за това не се знае ", съобщи още Димитър Кенаров.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР